Να εγκρίνει την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο F-16 της Τουρκίας ζητά από το κογκρέσο ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα F-16 της Άγκυρας, που θα οδηγήσουν σε σημαντική αναβάθμιση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Επαναπροσέγγιση

Η πρόταση για έγκριση της πώλησης όπλων, η οποία στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αποτελεί ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της ως μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας. Παράλληλα με την υποστήριξη που παρέχει στον ουκρανικό στρατό (μέσω drones), η Άγκυρα ελπίζει να αποκαταστήσει τις φθαρμένες σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και να πετύχει νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων, σχολιάζει η WSJ.

Η Τουρκία φιλοξένησε δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ προμήθευσε επίσης οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και απαγόρευσε στα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτές οι κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και τις συχνότερες επαφές με αξιωματούχους των ΗΠΑ, σημειώνει η WSJ.

«Προανάκρουσμα» για τα 40 F-16

Μάλιστα αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος δηλώνουν ότι η πρόταση Μπάιντεν αποτελεί «σφυγμομέτρηση» για την αντίδραση του Κογκρέσου, ώστε ακολούθως να προωθήσει την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία, «σύμμαχο του ΝΑΤΟ που έχει εξοργίσει ορισμένους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για τους δεσμούς της με τη Ρωσία». Πάντως βουλευτές τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να αντιτίθενται στην πώληση όπλων στην Τουρκία, κυρίως λόγω της προμήθειας του πυραυλικού συστήματος S400 από τη Μόσχα.

Το κόστος

Η πώληση των πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει την πρόταση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου ενημερωθεί επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπός του. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της WSJ για σχόλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης