Οι Κυκλάδες ανέκαθεν αποτελούσαν πόλο έλξης επενδυτών και το νησί των ανέμων εκτός από τους ομογενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία αλλά και τους  παραδοσιακούς αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή επιλέγουν τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Τούρκοι που θέλουν να μεταφέρουν κάποια από τα κεφάλαιά τους εκτός χώρας.

Όπως αναφέρει στον ot.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, επικεφαλής του Δικτύου E-Real Estates, επιθυμούν κυρίως βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι. Πολλές φορές ξένα funds αγοράζουν και παλιά ακίνητα τα οποία ανακαινίζουν πλήρως για να τα αξιοποιήσουν τουριστικά. Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται από 5.500€/τμ έως 7.500€/τμ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσει και τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Ποια νησιά επιλέγουν

Τη Νάξο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Νότιο Αφρική αγοράζουν ακίνητα στο νησί τα τελευταία χρόνια ενώ οι κυριότεροι αγοραστές από το εξωτερικό είναι Γερμανοί, Αμερικανοί και Καναδοί. Τα εντός σχεδίου σπίτια στη χώρα κοστίζουν 2.500€/τμ -3.000€/τμ.

Η αγορά ακινήτων της Πάρου έχει ανακάμψει τα τελευταία 3-4 χρόνια λόγω του νέου αεροδρομίου. Επενδύουν κυρίως Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι.

Η Σαντορίνη, μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά ακινήτων στον ξενοδοχειακό τομέα αλλά και των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η ζήτηση από την Ασία ήταν εκρηκτική με την Σαντορίνη να αποτελεί τη πρώτη επιλογή των Κινέζων που τα τελευταία χρόνια έρχονταν για να επενδύσουν ενώ παλαιότερα απλά για διακοπές. Ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία επιδεικνύουν επίσης ενδιαφέρον να αγοράσουν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους. Οι τιμές για σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί από 3.500€/τμ -4.000€/τμ, αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000€/τμ – 6.000€/τμ. Ενώ ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10.000€/τμ.

Τη Σύρο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έχουν καταγωγή από το νησί καθώς και Ισραηλινοί και Κινέζοι. Στην Ίο το 70% των αγοραστών στο νησί είναι ομογενείς από την Αυστραλία και κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι.

Την Τήνο επιλέγουν κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι. Τα παραδοσιακά σπίτια σε χωριά με θέα κοστίζουν απο 80.000-150.000 ευρώ αλλά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος ανακαίνισης ..

Την Αμοργό επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία και αλλοδαποί από την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία αποτελώντας τους κυριότερους αγοραστές ακινήτων στο νησί. Τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ενδιαφέρον Σουηδοί, Δανοί και Τούρκοι.

Την Μήλο επιλέγουν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, μαζί με τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Ελβετούς που είναι οι κυριότεροι αγοραστές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δωδεκάνησα

Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Κω ενισχύει τον τουρισμό και εξυπηρετεί γειτονικά νησιά όπως η Κάλυμνος και η Νίσυρος. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται  ισχυρό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα.  Οι αγοραστές προέρχονται από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και την Εσθονία. Έντονη παρουσία στην Νίσυρο έχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ. Στην Αστυπάλαια υπάρχει εντονότερη παρουσία Ιταλών και Γάλλων, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με την Κω.

Στη Ρόδο επενδύουν Αμερικάνοι, Ρώσοι (πριν τις κυρώσεις), Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί Βέλγοι και Τούρκοι. Σύμφωνα με στοιχεία του 2007 στη Λαχανιά της Ρόδου το 40% – 50% των κατοικιών ανήκει σε αλλοδαπούς, κυρίως Βορειοευρωπαίους. Η Δ.Ο.Υ ανέφερε ότι για το 2007 το 70% των πωλήσεων κατοικιών αφορούσε Άγγλους υπηκόους, το 10% Ιταλούς και το υπόλοιπο 20% άλλες εθνικότητες (Γερμανούς, Γάλλους κ.λπ.). Επίσης, όπως ανέδειξε η έρευνα, το 80% των αλλοδαπών που κατείχαν ακίνητα στο νησί της Ρόδου και ήταν μόνιμοι κάτοικοι ήταν συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Την Κάρπαθο επιλέγουν αρκετοί Ιταλοί, Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί. Μερικοί έρχονται να μείνουν μετά την συνταξιοδότηση. Ενώ την Πάτμο, επιλέγουν Έλληνες, Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Βέλγοι καθώς και αρκετοί ομογενείς απο τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Τα νησιά του Ιονίου

Στα νησιά του Ιουνίου, το 80 % των αγοραστών είναι ξένοι, κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί και αρκετοί Ρώσοι πριν τα σημερινά δεδομένα. Οι τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης. Στη Κεφαλονιά, οι κυριότεροι ξένοι αγοραστές είναι Βρετανοί, κατά 80%, και ακολουθούν οι Ιταλοί ενώ πρόσφατα εμφανίσθηκαν αγοραστές από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στη Ζάκυνθο, αγοραστές είναι ‘Άγγλοι, Ιταλοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ρώσοι(πριν τις κυρώσεις), Ισραηλίτες και ‘Άραβες.  Ομογενείς από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αγοράζουν επίσης.

Οι Στη Λευκάδα, αγοραστές είναι ‘Έλληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι καθώς και Κινέζοι, Αυστραλοί και Αμερικανοί. Τα παραθαλάσσια ακίνητα έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση ενώ η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Ακτιο βοήθησε επίσης.

Τη Χίο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά , ενώ στη Λέσβο ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.  Στη Σάμο ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται αρκετοί Βορειοευρωπαίοι, Γάλλοι, Ιταλοί,  Αυστραλοί, Νοτιοαφρικάνοι, Κινέζοι και  Άραβες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Γάλλοι και Ιταλοί έχουν αγοράσει ακίνητα για να τα εκμεταλλευτούν μ’ αυτό τον τρόπο.

Την Ικαρία επιλέγουν Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί. Η Ικαρία είναι μια απο τις 5 μπλε ζώνες του κόσμου, εκεί δηλαδή που η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 χρόνια πάνω από το κανονικό, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση από όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα