Την εκτίμηση ότι διαρκώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας απευθυνόμενος χθες το βράδυ στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης εξακολουθούν και σήμερα να είναι ισχυρές. Επισήμανε δε την ανάγκη να υπάρξει ένα αντίβαρο σε περιφερειακό επίπεδο.

Κάνοντας μια συνολικότερη αποτίμηση της κατάστασης, σημείωσε ότι «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το μέλλον της οικονομίας μας» και ότι «καθώς συνεχίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και η αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση, τίθενται υπό αμφισβήτηση ορισμένες από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατικής, στηριζόμενης σε κανόνες, τάξης που θεωρούμε δεδομένη στη Δύση».

Απαιτούνται δράσεις και μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να λειτουργήσει προνοητικά και να προχωρήσει σε δράσεις και μεταρρυθμίσεις, σε αυτή την εν μέρει αποπαγκοσμιοποιημένη παγκόσμια τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί τομείς χρηματοπιστωτικής ενοποίησης στους οποίους οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει. Η πρόσφατη επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως είπε, ωστόσο απαιτείται προώθηση των μεταρρυθμίσεων όπως ο κανονισμός MiCA. Επίσης το NGEU για να αποτελέσει μεταρρύθμιση-ορόσημο, θα πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος θα συνδυάζει τη δημοσιονομική κεντρική διαχείριση με την εποπτεία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΕΤΕπ: Νέο δάνειο 220 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας
Οικονομία |

Νέο δάνειο 220 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στην Ελλάδα για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Με το νέο δάνειο, η συνολική στήριξη της ΕΤΕπ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και για την ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 595 εκατ. ευρώ