Όλο και πιο κοντά πλησιάζει ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ. Και αυτό διότι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε αναζήτηση λύσης

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Γεωργίας της G7 και ο Ουκρανός ομόλογός τους αναζήτησαν λύσεις την Παρασκευή προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ανασφάλεια και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Κίεβο, «όλος ο κόσμος πληρώνει το τίμημα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής», με εξαγωγές που θα μπορούσαν να γίνουν δια της ξηράς, μέσω σιδηροδρομικών δικτύων ή μέσω του Δούναβη, εξήγησε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Εζντεμίρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Μίκολα Σόλσκι στη Στουτγκάρδη.

Η ρωσική εισβολή και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν δραστικά οι εξαγωγές αυτής της μεγάλης γεωργικής χώρας. «Είναι στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, στην Ουκρανία και πέραν από αυτήν», πρόσθεσε ο Εζντεμίρ.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας, Mίκολα Σόλσκι, ο οποίος επίσης μετέχει στη σύνοδο ως καλεσμένος, εξέφρασε τον φόβο για «μεγάλες απώλειες» ειδικά στη φετινή συγκομιδή σιταριού, ενώ «τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα» με το καλαμπόκι. «Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι εύκολη και χρειαζόμαστε υποστήριξη για τη μεταφορά σιτηρών. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σε σύγκριση με τα επίπεδα εξαγωγών του Φεβρουαρίου, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για τον μήνα Μάρτιο ήταν μειωμένες κατά τέσσερις φορές, εξαιτίας της ρωσικής εισβολή.

Κώδωνας κινδύνου

Σε σχόλιο με τίτλο «Η πείνα ως όπλο» η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρει: «Φαίνεται ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, ώστε να εντείνει την πίεση, ιδιαίτερα προς τη Δύση. Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμένων είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει, αν δούμε τα πράγματα από την πλευρά του. Αυτός ο αποκλεισμός μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα σε εύθετο χρόνο. Η Δύση καταδικάζει και στηλιτεύει την πολιτική Πούτιν που περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό φαντάζει ως αδυναμία, όταν συγκρίνεται με μία κτηνώδη πολιτική ισχύος. Αλλά από τη στιγμή που τα μεγαλύτερα αποθέματα σιτηρών της Ουκρανίας βρίσκονται στο μη κατεχόμενο κομμάτι της χώρας, προβάλλει μία ευκαιρία: Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τα σιτηρά που προορίζονται για εξαγωγές να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών και να διοχετευθούν στη διεθνή αγορά. Αυτό δεν θα ήταν μόνο μία πράξη αντίστασης απέναντι στον επιτιθέμενο, αλλά και έμπρακτη απάντηση ανθρωπισμού απέναντι στο έγκλημα».

Για το ίδιο ζήτημα η Mitteldeutsche Zeitung από το Χάλε της Σαξονίας προειδοποιεί: «Αυτή τη χρονιά λείπουν πολλά εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, γιατί στην Ουκρανία δεν μπορούν ούτε να σπείρουν, ούτε να θερίσουν. Γιατί τα χωράφια έχουν αχρηστευτεί από νάρκες και πυρομαχικά. Και κυρίως γιατί τα λιμάνια της χώρας δέχονται επίθεση. Η απειλή της πείνας εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Δεν απειλείται πρωτίστως η Γερμανία, αλλά χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, οι οποίες εισάγουν μεγάλο μέρος των τροφίμων που χρειάζονται. Αλλά και το επισιτιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών κινδυνεύει. Η ασιτία μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες χώρες».

Εφιάλτης

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο σιτηρών όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Οι εξαγωγές της συναντούν μεγάλη δυσκολία λόγω της ρωσικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αναφέρει το Skynews, οι ελλείψεις και οι επακόλουθες αυξήσεις τιμών αφήνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς είναι από τις πιο εξαρτώμενες από την ουκρανική παραγωγή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξάλλου έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί, ότι η αύξηση των τιμών θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση στην Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...