Τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, με θέμα την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Ο ίδιος «είπε στον Πούτιν ότι ήδη από το 2012, κατά την πρώτη τους συνάντηση, του είχε διαμηνύσει ότι κάθε ανεξάρτητο κράτος κοιτάζει προς την μεγιστοποίηση της ασφάλειας του. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει την ασφάλεια της και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Στο μέλλον, το Ελσίνκι επιθυμεί να διευθετήσει τα πρακτικά ζητήματα που εγείρουν οι Ρώσοι γείτονές του, με έναν ορθό και επαγγελματικό τρόπο».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Φινλανδό ομόλογό του ότι η απόσυρση της ουδετερότητας και η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν λάθος που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι οι πρόεδροί τους μίλησαν τηλεφωνικά δύο ημέρες αφότου η Φινλανδία δήλωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία. Η Μόσχα το χαρακτήρισε ως απειλή για την ασφάλεια που θα απαιτήσει να ανταποκριθεί, αλλά δεν διευκρίνισε πώς.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο δήλωσε: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η εγκατάλειψη της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις.”

Η Μόσχα χαρακτήρισε την κλήση ως “ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων”, συνήθως διπλωματικό ευφημισμό για μια δύσκολη συνομιλία.

Τέλος, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο φινλανδός πρόεδρος επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή.

Εκλεισε τον διακόπτη η Ρωσία

Είχε προηγηθεί, προ ημερών, η ανακοίνωση της ηγεσίας της Φινλανδίας για την πρόθεση ένταξης στη συμμαχία, ενώ την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πιθανές απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας λόγω της απόφασης της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως, σήμερα, σταμάτησαν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία, έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα