Την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας, λίγο πριν από το δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο.

Ερωτηματικά για την Τουρκία

Ο τσέχος υπουργός Γιαν Λιπάβσκι δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις θεωρεί φίλες χώρες και αυτό θα είναι το μήνυμα της κυβέρνησης της Πράγας. Ο κ. Λιπάβσκι σημείωσε ωστόσο ότι η ένταξη απαιτεί «μακρύ οδικό χάρτη» και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Η νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκε Χούιτφελντ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία με τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει, αλλά η χώρα της στηρίζει 100% την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύουμε ότι η ένταξή της θα ενισχύσει τη συνεργασία στον βορρά», δήλωσε και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. «Πάντα χτίζουμε με γνώμονα την αποτροπή και την ασφάλεια, αλλά τώρα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα με την Ρωσία», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε πως χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ισχυριστεί πως«για την ώρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική γνώμη», χαρακτηρίζοντας τις σκανδιναβικές χώρες «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το απαγορευμένο κουρδικό ΡΚΚ.

Για τους λόγους αυτούς, στο περιθώριο της συνόδου έχει οριστεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας με τον Τούρκο ομόλογο τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κοντά στα σύνορά μας

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ τόνισε ότι ο πόλεμος «γίνεται πολύ κοντά στα σλοβακικά σύνορα, οι πολίτες μας φοβούνται και πρέπει να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε όσα εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ», ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας – και με στρατιωτικά μέσα – «μέχρι η Ουκρανία να νικήσει». «Διαφορετικά, η Ουκρανία θα ηττηθεί και αυτό θα ήταν καταστροφή για την Σλοβακία, την Ευρώπη και την διατλαντική κοινότητα», δήλωσε και σημείωσε ότι η Ρωσία πολιτικά έχει χάσει τον πόλεμο, καθώς έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε.

Χρειάζεται ομοφωνία

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο σλοβάκος υπουργός ανέφερε ότι «προφανώς χρειάζεται ομοφωνία» για την απόφαση ένταξης μιας χώρας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και τα 30 κράτη – μέλη θα συμφωνήσουν και αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο των δύο αυτών χωρών αλλά ολόκληρης της Συμμαχίας». Η χώρα του, πρόσθεσε, είναι απολύτως έτοιμη να στηρίξει το σχετικό αίτημα.

Επικοινωνία με τη Μόσχα

Σημειωτέον πως ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο είχε επικοινωνήσει το πρωί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει για την επικείμενη υποψηφιότητα της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Μόσχα χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη ως απειλή για την ασφάλεια της, η οποία θα απαιτήσει «απάντηση», αλλά δεν διευκρίνισε πώς.

Το γραφείο του Νιινίστο είπε ότι ο Φινλανδός πρόεδρος διεμήνυσε στον Πούτιν «ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχει αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας». Και πρόσθεσε ότι η χώρας του επιθυμεί να χειριστεί τις σχέσεις με τη γείτονά της Ρωσία με «σωστό και επαγγελματικό τρόπο».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η εγκατάλειψη της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία