
Τον Καθηγητή Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη βράβευσε για το επιστημονικό και διδακτικό του έργο στις Επιστήμες Αποφάσεων και Μάνατζμεντ το CIHEAM κατά τη διάρκεια μια σεμνής τελετής στο Παρίσι, στις 9 Μαΐου.
Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Ελλάδα), Διακεκριμένος Ερευνητής Καθηγητής στο Audencia Business School (Γαλλία) και Ακαδημαϊκός τόσο της Βασιλικής Ακαδημίας Διδακτόρων όσο και της Βασιλικής Ακαδημίας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Επιστημών της Ισπανίας.
Είναι Editor-in-Chief στα ακόλουθα διεθνή περιοδικά: International Journal of Corporate Finance and Accounting (IGI Global), International Journal of Multicriteria Decision Making (Inderscience), International Journal of Financial Engineering and Risk Management (Inderscience) και Operational Research: An International Journal (Springer).
Είναι επίσης Associate Editor στα: New Mathematics and Natural Computation (World Scientific), Optimization Letters (Springer), International Journal of Banking, Accounting and Finance (Inderscience), International Journal of Data Analysis Techniques and Strategies (Inderscience), και το European Journal of Operational Research (Elsevier). Επίσης, είναι Πρόεδρος, από τις αρχές του 2012, της Εταιρείας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής (FEBS).
Ο Καθηγητής Ζοπουνίδης είναι Book Series Editor: Multicriteria Decision Making and Cooperative Management (Springer).
Ως αναγνώριση του επιστημονικού του έργου, έχει λάβει πολλά βραβεία από διεθνείς ερευνητικές εταιρείες όπως το Χρυσό Μετάλλιο και το Δίπλωμα Κοινωνικών και Ανθρωπίνων Επιστημών από το Διεθνές Ίδρυμα MOISIL και το Χρυσό Μετάλλιο και Δίπλωμα στην Επιχειρησιακή Έρευνα από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας. Έλαβε το βραβείο Edgeworth-Pareto από την International Society of Multicriteria Decision Making και το βραβείο Εξαιρετικής Συνεισφοράς στην Έρευνα στη Διοικητική Επιστήμη και στη Λήψη Αποφάσεων από το Audencia Business School. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Έχει επιμεληθεί και συγγράψει πάνω από 100 βιβλία σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους και περισσότερες από 500 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, επιμελημένους τόμους, πρακτικά συνεδρίων και εγκυκλοπαίδειες στους τομείς της χρηματοοικονομικής, της λογιστικής, της επιχειρησιακής έρευνας και της επιστήμης της διοίκησης. Έχει 18.589 αναφορές, με δείκτη h 73 στο Google Scholar και Scopus h-index 42.
Συνεισφορά στο CIHEAM-MAICh
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με το CIHEAM-MAICh το 1987. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του CIHEAM-MAICh, ιδιαίτερα με το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπου δίδαξε τα αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και των Προηγμένων Τεχνικών Βελτιστοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, έχει επιβλέψει 39 μεταπτυχιακές διατριβές φοιτητών του CIHEAM-MAICh. Η εξαιρετική ποιότητα της έρευνας υπό την επίβλεψή του έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις.
Πέραν των παραπάνω, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έχει αξιολογήσει και άλλες 24 διατριβές φοιτητών του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έχει συνεργαστεί με το CIHEAM-MAICh σε πολλά διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Δυτικής Κρήτης που παρακολουθεί τον τουρισμό στην Κρήτη για περισσότερα από 10 χρόνια.
Επίσης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έχει επίσης συν-επιμεληθεί τα ακόλουθα βιβλία που εκδόθηκαν από τον Springer σε συνεργασία με το CIHEAM-MAICh:
– Food Policy Modelling as an Effective and Expeditious Response to Today’s Urgent Issues (2022)
– Operational Research in Agriculture and Tourism (2020)
– Sustainable Agriculture and Food Security (2018)
– Agricultural Cooperative Management and Policy (2014)
– Sustainable Food Chains and Ecosystems (2020)
Η στενή συνεργασία του CIHEAM-MAICh με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, του οποίου η επιστημονική εμβέλεια είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, συνέβαλε επίσης στο καθεστώς αναγνώρισης των μεταπτυχιακών τίτλων του CIHEAM-MAICh από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναγράφεται στην ελληνική νομοθεσία.
Επίσης, έχει οργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια στο CIHEAM-MAICh.
Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής Ακαδημαϊκός, Πολυτεχνείο Κρήτης, Επισκέπτης καθηγητής, CIHEAM-MAICh (CIHEAM IAMC – Mediterranean Agronomic Institute of Chania), Επισκέπτης καθηγητής, AUDENCIA BUSINESS SCHOOL, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία Διδακτόρων, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ


Latest News

Έξυπνες μετρήσεις για καλύτερη ενημέρωση στο ψηφιακό περιβάλλον
Η καινοτομία που παράγεται στο ΑΠΘ θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός εφαρμοσμένου εργαλείου που θα βοηθήσει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τους δημοσιογράφους στο έργο τους.

Eίναι εύλογη η τιμή των 3 δισεκ. Λιρών που ζητούσε η ιδιοκτησία της Τσέλσι;
Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις μας και τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Ιούνιο 2021, βρίσκουμε ότι η μέση θεμελιώδης αξία του brand name της Τσέλσι ανέρχεται στα £4,558 δισεκ.

Πάνω από 100 ερευνητικές εργασίες στο 11ο διεθνές συνέδριο της FEBS
Το 11ο συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Portsmouth Business School και το Montpellier Business School

Πατεράκης στο ΟΤ Forum: Μέχρι τέλος του καλοκαιριού 15 χιλ. νοικοκυριά στο δίκτυο οπτικής ίνας της ΔΕΗ
Τα έξυπνα δίκτυα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και οι έξυπνοι μετρητές στο μέλλον της ΔΕΗ

ΟΠΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα από τη συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών
Εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά με τίτλο «εμπόριο – παιδεία – πολιτισμός»

Aύξηση του ΑΕΠ 5,25% και πληθωρισμό 9,15% για το 2022 σύμφωνα με την Oxford Economics
Αντιθέτως, το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά μετριοπαθές και εκτιμά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στο 3,5% για το 2022.

ΟΠΑ: Διεθνής διπλή διάκριση στο πεδίο γλωσσών προγραμματισμού
Η διακριθείσα εργασία αφορά μέθοδο για την ανίχνευση σφαλμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση των συστημάτων τύπων (type systems) σε μεταγλωττιστές

Κινδυνεύει το Εμπορικό Τρίγωνο να γίνει ένα απέραντο κέντρο διασκέδασης;
Τι δείχνει έρευνα του ΟΠΑ και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

ΟΠΑ: Ενημερώνει τους υποψήφιους φοιτητές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου
Η δράση συμβουλευτικής, θα προσφέρεται όλο το διάστημα που οι υποψήφιοι φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν στη διάθεσή τους για να καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Πληθωρισμός άνω του 8% και μείωση της ανεργίας κάτω από 12,5% για το 2022
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Oxford Economics και την ανάλυση του e-learning του ΕΚΠΑ προβλέπεται αποπληθωρισμός για το 2023 και αύξηση της απασχόλησης για το 2022.