«Πεπεισμένος» ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να «αμοιβαιοποιήσουν την ενεργειακή τους πρόβλεψη» κατά τον τρόπο που είχαν πράξει (έστω και αφού πέρασαν από σαράντα κύματα…) με τα εμβόλια κατά της Covid-19, δήλωσε μιλώντας την Κυριακή στο γαλλικό ραδιόφωνο ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά της ΕΕ επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξάλλου, έχει ενώσει την Ευρώπη περισσότερο και από τον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού. Σε αντίθεση με την προ δεκαετίας κρίση χρέους που, όπως αποδείχθηκε, ήταν η «κρίση των άλλων».

«Ανακρινόμενος» από τη France Inter, τη France Info και την εφημερίδα «Le Monde», ο γάλλος επίτροπος είπε συγκεκριμένα ότι οι Βρυξέλλες «έχουν προεξοφλήσει το σενάριο να χρησιμοποιήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το φυσικό αέριο σαν υβριδικό όπλο κατά των Δυτικών».

Οι «27» εισάγουν περί τα 155 δισ. κυβικά μέτρα ρώσικου αερίου κάθε χρόνο, διευκρίνισε ο Μπρετόν. Και «αν ο ρώσος πρόεδρος κλείσει τις στρόφιγγες, η Ευρώπη θα έχει να εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων για να καλύψει ενδεχόμενες ελλείψεις ενέργειας».

Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι το ένα τρίτο από τις συνολικές εισαγωγές από τη Ρωσία μπορεί να αντικατασταθεί από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες χώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ, το Κατάρ ή τη Νορβηγία.

Επιπλέον, η εντατικοποίηση των σημερινών εισαγωγών από διαφορετικούς (μη-ρωσικούς δηλαδή) αγωγούς θα επέτρεπε στην ΕΕ να κερδίσει επιπλέον 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου επιπλέον. Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης, κυρίως για θέρμανση και κλιματισμό, θα επέτρεπε την εξοικονόμηση 14 δισ. κυβικών μέτρων αερίου από τους «27». Τέλος, ανάλογη ενέργεια (που αντιστοιχεί με 14 δισ. κυβικά μέτρα αερίου) θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Ευρώπη αν παρέτεινε τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών που πρόκειται να αντικατασταθούν.

Μάχη για τα αποθέματα

Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις αντλίες θερμότητας, στη μόνωση κτιρίων, τις αλλαγές που μπορούν να γίνου στις βιομηχανίες που καταναλώνουν πολύ φυσικό αέριο, στην επαναλειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και βέβαια στην επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόκειται για «μεταβατικές λύσεις» που μερικές απ’ αυτές είναι «επιζήμιες για το περιβάλλον», όπως παραδέχηκε ο Μπρετόν. Είναι όμως λύσεις ανάγκης, που θα επέτρεπαν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου.

«Τα κράτη-μέλη προετοιμάζονται επίσης για τον χειμώνα, γεμίζοντας τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν πληρότητα σε ποσοστό 40%, πολύ υψηλότερη συγκριτικά με πέρυσι», σύμφωνα με τον επίτροπο. Ο Μπρετόν τόνισε ότι, θεωρητικά, η πληρότητα των ευρωπαϊκών δεξαμενών φυσικού αερίου θα πρέπει να έχει φθάσει στο 80% έως το φθινόπωρο.

Η «απροθυμία ορισμένων»

«Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη κοινή πολιτική εφοδιασμού ενέργειας και κοινές αγορές», υποστήριξε ο Τιερί Μπρετόν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν στηρίζουν «ακόμα» αυτή την πολιτική. Ως καθ’ ύλην αρμόδιος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς είπε ότι κατανοεί την απροθυμία αυτών των εθνών, αλλά πρόσθεσε ότι εργάζεται για να βρει «λύσεις αλληλεγγύης».

«Για την ώρα η ΕΕ συνεχίζει να επιδιώκει μια συμφωνία για την έκτη δέσμη κυρώσεων, που ‘θα πλήξει τη Μόσχα στο πορτοφόλι της’, υιοθετώντας δηλαδή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα για την άρνηση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στην επιβολή εμπάργκο – δεδομένου ότι εξαρτώνται κατά 100% από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – ο επίτροπος Μπρετόν είπε ότι «θέλει να πιστεύει» ότι «βρισκόμαστε καθ’ οδόν για να ανακαλύψουμε και να οικοδομήσουμε μια νέα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Αγωνιά ο Κουλέμπα

Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι η επιβολή ενός πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Μόσχας δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ και την ενότητά της σε ό,τι αφορά την στήριξη του Κιέβου.

«Αν όμως στο επόμενο πακέτο κυρώσεων δεν περιλαμβάνεται το εμπάργκο, ο πρόεδρος Πούτιν θα στήσει ένα πανηγύρι για να γιορτάσει την διαίρεση της ΕΕ εξαιτίας της ξεχωριστής θέσης που εκφράζει μόνο μια χώρα, η Ουγγαρία», είπε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα.

Στις Βρυξέλλες, ως γνωστόν, με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν έχει τεθεί επί τάπητος η ιδέα κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων σε μια σειρά θεμάτων. Για κάτι τέτοιο βέβαια απαιτείται αναθεώρηση των Συνθηκών, κάτι πολύ χρονοβόρο για την ούτως ή άλλως «αργοκίνητη» ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή