Τα εμπορικά καταστήματα απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, σχολιάζοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού Απριλίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύει ότι η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021-2022 αγγίζει το 10,2%, ενώ οι κύριοι κλάδοι του λιανεμπορίου εκτός τροφίμων, αυτοκινήτων και καυσίμων δεν ξεπερνούν το 4,2%».

Παρόλη την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι το λιανεμπόριο και κλάδοι όπως παραδείγματος χάριν η ένδυση & η υπόδηση, που κατέγραψαν άνοδο τιμών μόνο 1,6% ετησίως, δεν μετέφεραν το κόστος στον καταναλωτή, επισημαίνουν οι έμποροι.

«O ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας για άλλη μια φορά “βάζει πλάτη” στα δύσκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΣΑ.

Κόβουν αγορές οι καταναλωτές

Την ίδια στιγμή, με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση που διαμορρφώνεται για τα εμπορικά καταστήματα. Όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, η τάση του 75% των καταναλωτών να αναβάλλουν την αγορά προσωπικών αντικειμένων, ρούχων ή ειδών οικιακής χρήσης λόγω μη διαθέσιμου εισοδήματος και η απόφαση του 41% να αποφύγει να κάνει αγορές προκειμένου να δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται πτωτικοί τζίροι, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και την αγωνία των συναδέλφων να συγκρατήσουν τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Τέλος, ο ΕΣΑ τονίζει ότι «θα διεκδικήσει παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργεί ο συνδυασμός μειωμένων πωλήσεων και αυξημένου κόστους λειτουργίας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις