Καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat, αψηφώντας τόσο τα πανδημικά κύματα όσο και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ατά 0,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 5,1%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Βελτίωση στην απασχόληση

Εν τω μεταξύ, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,5% την ίδια περίοδο.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν την υποκείμενη ισχύ της Ευρώπης καθώς οι καταναλωτές εξέρχονται της πανδημίας με περιορισμένη ζήτηση και μεγάλα ποσά αποταμιεύσεων, κάτι το οποίο τους επιτρέπει να αντέξουν καλύτερα τις πιέσεις που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή. Ακόμα κι έτσι, η σύγκρουση έχει αυξήσει τις ανησυχίες για το κόστος διαβίωσης, τροφοδοτώντας τις τιμές της ενέργειας και προσθέτοντας ένα ρεκόρ πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2022 στο 2,7% από 4%, αν και εξακολουθεί να αναμένει βελτίωση της αγοράς εργασίας. Η απασχόληση στο νομισματικό μπλοκ σημείωσε άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της η Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,1% στην ευρωζώνη και κατά 5,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, μετά από το +4,7% στην ευρωζώνη και +4,9% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...