Στα όλο και ακριβότερα τρόφιμα, εστιάζει ο γερμανικός Τύπος, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει πως το υπ’ αριθμόν ένα αντικείμενο αγανάκτησης για τους Γερμανούς καταναλωτές είναι πλέον η ντομάτα.

40% αύξηση η τιμή της ντομάτας τον Απρίλιο

Τα πρωτοσέλιδα σχεδόν μονοπωλούν εδώ και καιρό οι αυξήσεις-φωτιά σε καύσιμα και τρόφιμα, όμως σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές της ντομάτας είναι αυτές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο: 40% για όλες τις ποικιλίες μέσα στον Απρίλιο.

«Για τον εκτιμώμενο πληθωρισμό όπως τον αισθάνονται οι Γερμανοί, το υπ’ αριθμόν ένα αντικείμενο αγανάκτησης είναι πλέον η ντομάτα», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Σε τελική ανάλυση, ο καθένας πρέπει να αγοράσει τρόφιμα. Και οι περισσότεροι τρώνε ντομάτες».

Ευθύνεται όμως και γι’ αυτό ο Πούτιν;

«Η Ουκρανία δεν είναι βασικός προμηθευτής ντομάτας και πράγματι η τιμή της άρχισε να αυξάνεται πριν ο Πούτιν δώσει την εντολή για επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου», αναφέρει ο συντάκτης. Οι πραγματικοί ένοχοι φαίνεται πως είναι… οι Ολλανδοί. «Το χειμώνα παίρνουμε τις ντομάτες μας κυρίως από Ισπανία και Μαρόκο και από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο γίνεται η μεταστροφή στις ολλανδικές, βελγικές και γερμανικές ντομάτες», εξηγεί στην εφημερίδα ο Χανς-Κρίστοφ Μπερ από τη Γερμανική Εταιρεία Πληροφοριών για την Αγροτική Αγορά (ΑΜΙ). «Φέτος όμως αυτή η αλλαγή σκυτάλης δεν πέτυχε γιατί οι Ολλανδοί καθυστέρησαν πολύ να αρχίσουν. Κάποιες φάρμες δεν θέρμαναν τα θερμοκήπιά τους όσο άλλες χρονιές το χειμώνα, με αποτέλεσμα η ανοιξιάτικη σοδειά να είναι μικρότερη και οι καρποί να ωριμάσουν με πιο αργούς ρυθμούς».

Κατερίνα Αλεξανδρίδη

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή