Επιμένει στην επιθετική στάση του στο ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχουν αποτύχει να σεβαστούν την “ευαισθησία” της χώρας του σε ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας και ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν θα δεχτεί την νέα διεύρυνση αν δεν τις παραδοθούν οι “τρομοκράτες” από τις εν λόγω χώρες.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει νόημα για μας μόνο σε σχέση και με τον σεβασμό που δείχνει στις δικές μας ευαισθησίες» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Μάλιστα σχολίασε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία.

Το λάθος με την Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Αυτό το λάθος έγινε κάποτε με την Ελλάδα. Ελλάδα και Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είπαμε «ναι» να μπουν αργότερα. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος», σημείωσε.

«Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Άγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Επίσης κατηγορεί, κυρίως την Σουηδία ότι δίνει καταφύγιο και σε Γκιουλενιστές.

«Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε ζητώντας από την Συμμαχία να στηρίξει έμπρακτα την Τουρκία στην πρόθεση της να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με την Συρία.

Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, την Συρία και το Ιράν.

«Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε.

Ο Ερντογάν επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στην Φινλανδία και κυρίως στην Σουηδία, στα οποία οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί. Εκτιμάται πως η Άγκυρα διεκδικεί την έκδοση 33 Τούρκων πολιτών.

«Δεν μας δίνεται πίσω τους τρομοκράτες αλλά μας ζητάτε ένταξη στο ΝΑΤΟ; Το ΝΑΤΟ είναι ένας φορέας ασφάλειας, μια οργάνωση ασφάλειας. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε “ναι” ώστε αυτή η οργάνωση ασφαλείας να στερηθεί την ασφάλεια»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα