Ως ευρισκόμενο σε «κατάσταση κρίσης» το βράδυ του Σαββάτου, κατά την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, περιγράφουν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους προκειμένου η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά και ύψωσε τη φωνή του στη Σουηδή ΥΠΕΞ Αν Λίντε, σε αυτό που τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ περιέγραψαν ως μια «ντροπιαστική» διάρρηξη του πρωτοκόλλου.

Εκνευρισμός

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή. Και όμως, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν εκνευρισμένος με τη ‘’φεμινιστική πολιτική’’ της Λίντε», ανέφερε ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. Μάλιστα πολλοί εκπρόσωποι των Συμμάχων επέλεξαν τη σιωπή για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας», είπε  διπλωμάτης ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Ήταν ντροπιαστικό», ανέφερε.

Πυρά «εκ των έσω»

Όπως σχολιάζει το Reuters, «όταν η Φινλανδία και η Σουηδία έδειξαν ότι σκέφτονταν να λάβουν την ιστορική απόφαση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Συμμαχία περίμενε μια σκληρή απάντηση από τη Μόσχα, όχι από το εσωτερικό της».

Ωστόσο, «στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους τους το Σάββατο για να γιορταστεί η μεγαλύτερη αλλαγή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας “σκότωσε τη διάθεση”».

Οι απαιτήσεις της Άγκυρας

Η Άγκυρα ζητά οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν την υποστήριξη προς τις ομάδες Κούρδων μαχητών που βρίσκονται στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί σε πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

Τουρκική διπλωματική πηγή είπε ότι ο Τσαβούσογλου περιέγραψε τη θέση της Τουρκίας με σεβασμό, απορρίπτοντας, όπως είπε, ισχυρισμό της Λίντε ότι η αντίθεση της χώρας του οφείλεται στη φεμινιστική εξωτερική πολιτική της Σουηδίας.

«Τα σχόλιά της (της Λίντε) δεν βοηθούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ οι δηλώσεις που προέρχονται από τη Φινλανδία είναι προσεκτικά προετοιμασμένες», ανέφερε μια πηγή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο μετά τις εργάσιμες ώρες.

Πάγος

Στην κακή διάθεση στη συνάντηση του Σαββάτου συνέβαλε η βεβαιότητα από πλευράς ΝΑΤΟ ότι οι διαδικασίες για ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία θα κινούνταν ταχύτατα, ως άμεση απάντηση στη Μόσχα. Ακολούθησε η άρνηση του Ερντογάν να δεχτεί τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών στην Άγκυρα, όπως είχε προγραμματιστεί.

Την Τετάρτη, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι βασικός σύμβουλος του Ερντογάν μίλησε με ομολόγους του από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πορεία της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι δυνατή μόνο εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας, είπε.

Πηγή με γνώση των εξελίξεων που επικαλείται το Reuters πάντως έδωσε μια πιο αισιόδοξη οπτική, λέγοντας ότι οι επαφές με τη Σουηδία ήταν σε θετική κατεύθυνση και άνοιξαν την πόρτα για επίσκεψη της αντιπροσωπείας την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι επαφές αυτές ήρθαν μετά από πέντε ημέρες αγώνα από τις σκανδιναβικές χώρες για να φτάσουν στο γραφείο του Ερντογάν.

«Όλα αυτά λασπώνουν τα νερά, αλλά δεν συγκρατούν το σχέδιο ένταξης», ανέφερε η πηγή του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν