Σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία προχωρά το νησιωτικό κράτος Παλάου στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες με βάση τον σεβασμό που δείχνουν οι επισκέπτες στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, και όχι με βάση πόσα ξοδεύουν.

Παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερους από 20.000 κατοίκους, η Δημοκρατία του Παλάου έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία του πλανήτη. Η χώρα –που αποτελείται από περισσότερα από 300 νησιά– υπέγραψε τη συνθήκη κατά των πυρηνικών το 1979, αλλά εφάρμοσε επίσης τη «Δέσμευση του Παλάου» το 2017, η οποία απαιτεί από τους επισκέπτες να δεσμευτούν ότι θα «προσέχουν» και θα «προστατέψουν» τα νησιά.

Τώρα, καθώς το αρχιπέλαγος ανοίγει ξανά στον τουρισμό μετά από δύο μεγάλα χρόνια καραντίνας, ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται Ol’au Palau προσφέρει μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία «υπεύθυνου» τουρισμού. Για παράδειγμα, θα επιβραβευτούν αν βάλουν αντηλιακό που δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, αν θα επισκεφτούν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και αν θα φάνε βιώσιμο τοπικό φαγητό.

Το πρόγραμμα προσφέρει πόντους σε όσους αντιμετωπίζουν το νησιωτικό έθνος ήπια και με σεβασμό. Οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρώσουν τους πόντους τους για να ξεκλειδώσουν εμπειρίες που βασίζονται στη φύση που συνήθως προορίζονται για τους ντόπιους και τους στενούς φίλους τους, όπως πεζοπορία σε μυστικά μονοπάτια, κολύμπι σε μια μυστική σπηλιά, γεύμα με ντόπιους και ηλικιωμένους ή ψάρεμα σε ένα απομακρυσμένο σημείο.

«Ol’au» στην τοπική γλώσσα σημαίνει να προσκαλείς κάποιον στο χώρο σου. Αν βρίσκεστε σε μια παραλία, για παράδειγμα, και κάποιος φωνάζει «Ol’au», αυτό σημαίνει, «γεια, έλα εδώ, έλα μαζί μας, μοιράσου το φαγητό μας». Έτσι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν αυτό το προνόμιο, κάνοντας συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green