Στην παροχή χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία συμφώνησαν την Πέμπτη οι οικονομικοί ηγέτες της G7. Τα χρήματα προορίζονται για την κάλυψη των εξόδων του ουκρανικού κράτους τους επόμενους μήνες, ενώ οι οικονομικοί ηγέτες της Ομάδας των Επτά δήλωσαν έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό του Κίεβου σε όλη τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία και να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί.

Οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας – οι G7 – διεξάγουν συνομιλίες καθώς η Ουκρανία, η οποία εισέβαλε από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, αγωνίζεται να αποκρούσει την επίθεση και ξεμένει από μετρητά.

Το προσχέδιο ανακοίνωσης

«Το 2022 έχουμε κινητοποιήσει 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένων 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόσφατων δεσμεύσεων», ανέφερε το προσχέδιο της ανακοίνωσης που είδε το Reuters.

«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου και πέραν αυτού και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα αναλόγως των εξελίξεων», ανέφερε.

Για την πρόταση της Κομισιόν

Στο προσχέδιο, η G7 χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη για δανεισμό 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Διεθνής Χρηματοοικονομική Εταιρεία σχεδιάζουν στήριξη ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά δεν ήταν σαφές εάν αυτά τα κεφάλαια ήταν μέρος των 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή αποτελούν διαφορετικό πακέτο.

Γερμανία και Ιαπωνία

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η Γερμανία θα χορηγήσει στην Ουκρανία 1 δισεκατομμύριο ευρώ και η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τη βοήθειά της για την Ουκρανία στα 600 εκατομμύρια δολάρια για να την βοηθήσει να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της.

Το κόστος

Η Ουκρανία εκτιμά ότι χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να διατηρήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τη διοίκηση να λειτουργεί παρά την καθημερινή καταστροφή που προκαλεί η Ρωσία.

Κυρώσεις, πληθωρισμός και ύφεση

Γενικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της G7 παλεύουν με το ερώτημα πώς να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να αυξήσουν την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι αναφέρουν τον όρο «στασιμοπληθωρισμός» – τον επίφοβο συνδυασμό της δεκαετίας του 1970 επίμονων αυξήσεων τιμών σε συνδυασμό με οικονομική στασιμότητα.

A view shows a residential building burnt during Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine May 15, 2022. Picture taken with a drone. REUTERS/Pavel Klimov

«Οι κεντρικές τράπεζες της G7 παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο των πιέσεων στις τιμές στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να βαθμονομούν κατάλληλα τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με τρόπο που εξαρτάται από τα δεδομένα και με σαφήνεια, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν καλά αγκυρωμένες, προσέχοντας παράλληλα να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη και να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιδράσεις μεταξύ των χωρών», ανέφερε το προσχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να δημιουργηθεί ένα ταμείο απροσδιόριστου μεγέθους επιχορηγήσεων και δανείων για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι G7 ανακοίνωσαν πως στηρίζουν την πρόταση, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

«Καλούμε όλους τους εταίρους να ενωθούν μαζί μας για να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ουκρανίας και να διασφαλίσουν ότι η μαζική κοινή προσπάθεια για ανοικοδόμηση θα συντονιστεί στενά, μεταξύ άλλων με τις ουκρανικές αρχές και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», ανέφερε το προσχέδιο.

Έως και 2 τρισ. ευρώ το κόστος της ανοικοδόμησης

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ποικίλλουν ευρέως μεταξύ 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (524 δισεκατομμύρια έως 2,09 τρισεκατομμύρια δολάρια), ανάλογα με τις υποθέσεις για τη διάρκεια της σύγκρουσης και το εύρος της καταστροφής.

Με ποσά τέτοιου μεγέθους, η ΕΕ εξετάζει όχι μόνο ένα νέο κοινό σχέδιο δανεισμού, βάσει του ταμείου ανάκαμψης της πανδημίας, αλλά και την κατάσχεση των παγωμένων πλέον ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, ως πηγές χρηματοδότησης.

Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, ωστόσο, λένε ότι η ιδέα, αν και πολιτικά ενδιαφέρουσα, θα βασιζόταν σε ασταθές νομικό έδαφος και έτσι το προσχέδιο της ανακοίνωσης της G7 δεν ανέφερε το θέμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή