
Σε ύψη ρεκόρ πάνω από τα 305 τρισ. δολάρια στο 348% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους παγκόσμιο χρέος, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να ηγούνται της κούρσας του δανεισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών το χρέος της Κίνας αυξήθηκε κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Οι κεντρικές τράπεζες
Η ανάλυση έδειξε ότι πολλές χώρες, τόσο οι αναδυόμενες όσο και οι ανεπτυγμένες, εισέρχονται σε έναν κύκλο νομισματικής σύσφιξης με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με υψηλά επίπεδα χρέους σε δολάρια.
«Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε αυστηροποίηση της πολιτικής για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιδεινώσει την ευπάθεια του χρέους», αναφέρει η έκθεση του IIF .
«Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρός για εκείνους τους δανειολήπτες των αναδυόμενων αγορών που έχουν λιγότερο διαφοροποιημένη βάση επενδυτών».
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του δημοσίου έχει αυξηθεί περίπου 150 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος και νωρίτερα αυτόν τον μήνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.
Το εταιρικό χρέος εκτός τραπεζών και ο κρατικός δανεισμός ήταν οι μεγαλύτερες πηγές αύξησης του δανεισμού, με το χρέος εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα να αυξάνεται πάνω από τα 236 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 40 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, όταν χτύπησε η πανδημία COVID- 19.
Κοινωνική αναταραχή
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πιο αργά την ίδια περίοδο, αλλά καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, οι ισολογισμοί του δημοσίου παραμένουν υπό πίεση.
«Καθώς οι ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, οι υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αναγκάσουν ορισμένες χώρες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες για να αποτρέψουν την κοινωνική αναταραχή», ανέφερε η IIF .
«Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις αναδυόμενες αγορές που έχουν λιγότερο δημοσιονομικό χώρο».
Η έλλειψη διαφάνειας έχει γίνει επίσης βάρος για τις αναδυόμενες αγορές, όπου το συνολικό χρέος πλησιάζει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια από 89 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
«Η έλλειψη έγκαιρης γνωστοποίησης των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους, η πολύ περιορισμένη κάλυψη των ενδεχόμενων υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων κρατικών επιχειρήσεων) και η εκτεταμένη χρήση ρητρών εμπιστευτικότητας είναι τα κύρια εμπόδια που προκαλούν ασυμμετρίες πληροφόρησης μεταξύ πιστωτών και οφειλετών», ανέφερε η έκθεση IIF , σημειώνοντας ότι αυξάνει το κόστος δανεισμού ενώ περιορίζει την πρόσβαση σε ιδιωτικές κεφαλαιαγορές για τους δανειολήπτες του EM.
Ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 348%, περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο, με σημαντικές βελτιώσεις να σημειώνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Κορέα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αυτό το μέτρο, ανέφερε το IIF .
«Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους», ανέφερε η έκθεση του IIF .


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια