Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, ιδρύοντας ένα ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθήσει στην κάλυψη των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίσει. Αυτό δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ.

Όπως είπε ο ίδιος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δίκιο ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν ήταν ζήτημα λίγων μηνών ή ετών, πράγμα που σημαίνει ότι το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στη ρεαλιστική, άμεση υποστήριξη.

«Η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και η ανασυγκρότηση της ουκρανικής οικονομίας θα κοστίσει δισεκατομμύρια», είπε. «Εμείς ως ΕΕ πρέπει να αρχίσουμε να στρώνουμε το έδαφος για ένα ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές από την ΕΕ και τους εταίρους της».

Το σχέδιο της Κομισιόν

Χθες η Κομισιόν παρουσίασε τα θεμέλια ενός σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματοδότηση.

Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των φορολογικών, εξαγωγικών και άλλων εσόδων της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την ευρείας κλίμακας παράνομη ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και εξαγωγικών αγαθών, μεταξύ άλλων στον γεωργικό τομέα, με παράλληλη εκτόξευση των βασικών δαπανών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της Ουκρανίας έως τον Ιούνιο σε περίπου 14,3 δισ. ευρώ (15 δισ. δολάρια).

Διεθνής προσπάθεια

«Η αντιμετώπιση της σημαντικής βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής στήριξης της Ουκρανίας για τη συνέχιση της λειτουργίας των βασικών υπηρεσιών, την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και την αποκατάσταση των πλέον βασικών κατεστραμμένων υποδομών θα απαιτήσει κοινή διεθνή προσπάθεια, στην οποία η ΕΕ θα είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της», τονίζει η Επιτροπή, προτείνοντας τη χορήγηση στην Ουκρανία, πρόσθετης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής με τη μορφή δανείων ύψους 9 δισ. ευρώ, εντός του 2022, η οποία θα συμπληρωθεί με στήριξη από άλλους διμερείς και πολυμερείς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7. Αυτή θα καταβληθεί σε δόσεις με μακρές ημερομηνίες λήξης και επιτόκια με ευνοϊκούς όρους χάρη στην εγγύηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Για να καταστεί αυτό δυνατό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να καταστούν διαθέσιμες πρόσθετες εγγυήσεις.

Η Επιτροπή τονίζει ότι «θα απαιτηθεί σημαντική παγκόσμια χρηματοδοτική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τις ζημίες από τον πόλεμο, ώστε να δημιουργηθούν τα θεμέλια μιας ελεύθερης και ευημερούσας χώρας, προσηλωμένης στις ευρωπαϊκές αξίες, καλά ενσωματωμένης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, η οποία να στηριχτεί στην ευρωπαϊκή της πορεία.»

Ενώ συνεχίζεται η επίθεση της Ρωσίας, οι συνολικές ανάγκες για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο είναι σημαντικό να σχεδιαστούν ήδη από τώρα τα βασικά δομικά στοιχεία της διεθνούς αυτής προσπάθειας. Η στήριξη θα πρέπει να έχει μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή