Την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές μέχρι το τέλος του έτους, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται περίπου στα 250 εκατ. ευρώ, με την παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ να αφορά τόσο τον τουρισμό όσο και τα γυμναστήρια.

Μεταφορές

Σχετικά με τον τομέα των μεταφορών θα αφορά εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Τι ισχύει σε τουρισμό και εστίαση

Αναφορικά με τον τουρισμό, ισχύει στις περιπτώσεις που στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Όμως στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%

Επίσης, στην εστίαση το 13% αφορά  καφέ, ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης

Τα γυμναστήρια

Επίσης, στην παροχή υπηρεσιών στα γυμναστήρια ισχύει το 13%. Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% το γυμναστήριο ή σχολή εκμάθησης αθλημάτων πρέπει να λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 219/2006 (Α’ 221) με τίτλο «Περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων». Στην περίπτωση που από τις παραπάνω επιχειρήσεις παρέχονται και άλλες υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με τη σωματική άσκηση, όπως υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κίνηση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax