
Να καταργηθούν άμεσα οι αντισυνταγματικές επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ 2022 ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, χαρακτηρίζοντας “άδικη, αλλά και αντισυνταγματική” τη διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική ανακοίνωση «άδικη, αλλά και αντισυνταγματική, είναι η διπλή διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (2022) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβαρύνοντας ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία, αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις €500.000, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε “τρελλές” κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις.
Παραβίαση
Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας.
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε διορθωτική παρέμβαση, αφενός καταργώντας όλες αυτές τις νέες δυσμενείς ρυθμίσεις των ενοτήτων Γ και Ε του νέου ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν σήμερα πολλαπλασιάσει στοχευμένα το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, και αφ΄ετέρου θέτοντας ως συνολικό “πλαφόν” τα ποσά που τους χρεώθηκαν το 2021, υπό την ισχύ μάλιστα του συμπληρωματικού φόρου που δήθεν καταργήθηκε, τη στιγμή που, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των φορολογουμένων απολαμβάνει σημαντικότατες μειώσεις του φόρου αυτού!
Πολλαπλασιασμός φόρου ως και 20 φορές
Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπιστώνουν πολλαπλασιασμό του φόρου ακόμη και έως και 20 φορές (!) σε σχέση με πέρυσι, ότι όσοι επιθυμούν, δικαιούνται να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές στις ΔΟΥ όπου ανήκουν προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει παρεμπιπτόντως τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων. Η προθεσμία για την κατάθεση “ενδικοφανών προσφυγών” είναι μηνιαία και λήγει στις 10 Ιουνίου 2022.
Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η φορολογία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να γίνει ανεκτή όταν σέβεται την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και κατανέμει δίκαια τα βάρη, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμα, και όχι όταν τους καταληστεύει, φέρνοντας ένα μεγάλο αριθμό πολιτών σε πραγματική απόγνωση. Δυστυχώς από την έναρξη της επιβολής του ο ΕΝΦΙΑ χαρακτηρίζεται από απαλλαγές για ορισμένους και δυσανάλογες επιβαρύνσεις για άλλους και οι τελευταίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας όχι μόνον δεν θεράπευσαν, αλλά επέτειναν αυτή τη θεμελιώδη αδικία.
Στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ (www.pomida.gr) έχει αναρτηθεί ενημερωτικό κείμενο με πλήρη ανάλυση της έκτασης και της αντισυνταγματικότητας των νέων επιβαρύνσεων.
Υπόδειγμα κειμένου ενδικοφανούς προσφυγής θα αναρτηθεί εγκαίρως στην ίδια ιστοσελίδα αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική διορθωτική παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, που να περιλαμβάνει και τα ήδη αναρτηθέντα εκκαθαριστικά με τις εξωφρενικές χρεώσεις».


Latest News

Εκμίσθωση παραθαλάσσιου ακινήτου στην Ανάβυσσο - Διαγωνισμός από την ΕΤΑΔ
Πέντε έτη η διάρκεια εκμίσθωσης με δυνατότητα παράτασης για πέντε επιπλέον έτη - Έως τις 22 Ιουλίου η κατάθεση των δικαιολογητικών

Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τέλος τα... πάρτι σε χώρους Airbnb
Ο πανδημικός κανόνας ήρθε για να μείνει.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές και τα ζητήματα για την καταβολή των μισθωμάτων, σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά διαγωνισμός για ακίνητο στα Καμένα Βούρλα
Η προοπτική ανάπτυξης των τουριστικών εγκαταστάσεων
![Κτηματαγορά: Ποιοι πουλάνε και ποιοι αγοράζουν ακίνητα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_akinhta4-768x606-1-600x473.png)
Ποιοι πουλάνε και ποιοι αγοράζουν ακίνητα [πίνακες]
Σε ποιες περιοχές υπάρχει κινητικότητα

Απλοποιείται η διαδικασία τροποποίησης συμβολαίων ακινήτων
Πότε δεν θα απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ

Τακτοποίηση για 30 χρόνια σε δασικά αυθαίρετα
Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Τέσσερις υποψήφιοι για τη μαρίνα μεγάλων σκαφών αναψυχής Κέρκυρας
H μαρίνα μεγάλων σκαφών τύπου mega yacht βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού

Γιατί «τρεντάρουν» οι επενδύσεις σε γκαρσονιέρες
Δυσεύρετα και με ζηλευτές αποδόσεις τα μικρά διαμερίσματα