Πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν καν ότι τα αρχεία στα phishing emails μπορεί να είναι επισφαλή, επομένως ανοίγουν ανυποψίαστοι αυτά τα συνημμένα HTML, τα οποία αποδεικνύονται επικίνδυνα και στοχευμένα «όπλα» που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Οι απατεώνες μπορούν να μορφοποιήσουν συνημμένα HTML για να φαίνονται πανομοιότυπα με τις σελίδες στον επίσημο ιστότοπο μιας εταιρείας. Στοχεύουν στους χρήστες του επίσημου ιστότοπου και αντιγράφουν το στυλ, τις εικόνες, τα σενάρια και άλλα στοιχεία πολυμέσων, χρησιμοποιώντας τα ως δόλωμα για να ξεγελάσουν τα θύματά τους, ώστε να εισάγουν ευαίσθητα δεδομένα στη φόρμα ηλεκτρονικού ψαρέματος.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συνημμένων HTML που χρησιμοποιούνται από απατεώνες του κυβερνοχώρου: αρχεία HTML με σύνδεσμο phishing ή ολόκληρες κακόβουλες σελίδες.
HTML με σύνδεσμο phishing
Στην πρώτη περίπτωση, οι επιτιθέμενοι θα στείλουν ένα αρχείο HTML με ενσωματωμένο κείμενο, ισχυριζόμενοι ότι έχουν σημαντικά δεδομένα, όπως η ειδοποίηση από μια τράπεζα για προσπάθεια μεταφοράς μεγάλου χρηματικού ποσού. Ο χρήστης καλείται να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο της τράπεζας για να σταματήσει τη συναλλαγή, η οποία αντ’ αυτού οδηγεί σε μια σελίδα «ψαρέματος».
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το θύμα δεν χρειάζεται καν να κάνει κλικ στον σύνδεσμο. Όταν ο χρήστης προσπαθήσει να ανοίξει το συνημμένο HTML, θα τον ανακατευθύνει αυτόματα σε έναν κακόβουλο ιστότοπο. Μόλις βρεθούν σε αυτήν τη σελίδα, ζητείται από τα θύματα να συμπληρώσουν μια φόρμα εισαγωγής δεδομένων για να ελέγξουν τα αρχεία που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, να προστατεύσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ή ακόμα και να λάβουν μια κρατική πληρωμή. Εκ των υστέρων, το θύμα θα ανακαλύψει ότι του έκλεψαν προσωπικά δεδομένα και τραπεζικά στοιχεία.
Ολόκληρες σελίδες «ψαρέματος»
Ο δεύτερος τύπος συνημμένων HTML είναι ολόκληρες σελίδες «ψαρέματος». Αυτά τα αρχεία επιτρέπουν στους απατεώνες του κυβερνοχώρου να εξοικονομούν τέλη hosting και να αποφεύγουν τη χρήση ιστότοπων, επειδή η φόρμα ηλεκτρονικού ψαρέματος και το σενάριο που χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων περιέχονται πλήρως στο συνημμένο. Καθώς χρησιμοποιείται ως ιστότοπος phishing, το αρχείο HTML μπορεί επίσης να εξατομικευτεί, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο και το διάνυσμα επίθεσης που χρησιμοποιείται για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος.
Για παράδειγμα, ένας απατεώνας θα μπορούσε να διανείμει ένα phishing email μεταξύ των υπαλλήλων μιας εταιρείας, το οποίο φαίνεται σαν να ζητά να επαληθεύσει μια σύμβαση, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κακόβουλο αρχείο HTML. Τέτοια συνημμένα θα έχουν όλα τα οπτικά χαρακτηριστικά αυτής της εταιρείας: λογότυπο, στυλ και ακόμη και το όνομα του προϊστάμενου ως αποστολέα. Μέσα στο αρχείο, ζητείται από το θύμα να εισαγάγει τα στοιχεία σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασης για τον εταιρικό του λογαριασμό προκειμένου να έχει πρόσβαση στο έγγραφο. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια πέφτουν απευθείας στα χέρια του κυβερνοεγκληματία, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να εισβάλει στο εταιρικό δίκτυο της εταιρείας.
Ενώ οι λύσεις ασφαλείας μπορούν ήδη να αποκλείουν emails που περιέχουν συνημμένα HTML με κακόβουλα σενάρια ή συνδέσμους «ψαρέματος» σε απλό κείμενο, οι απατεώνες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τώρα διαφορετικές τακτικές για να αποφύγουν τον αποκλεισμό. Για παράδειγμα, οι απατεώνες συχνά παραμορφώνουν τον σύνδεσμο «ψαρέματος» ή ολόκληρο το αρχείο HTML με μπερδεμένο ή garbage code (αυτόματος κώδικας μνήμης). Παρόλο που αυτό το πλαστό και ασυνάρτητο κείμενο δεν εμφανίζεται στην οθόνη του χρήστη, εξακολουθεί να δυσκολεύει τον εντοπισμό των anti-spam μηχανών και, κατά συνέπεια, τον αποκλεισμό του email.
Διαβάστε την πλήρη αναφορά σχετικά με τα συνημμένα HTML «ψαρέματος» στο Securelist.
Συμβουλές από την Kaspersky για προστασία από το phishing
- Ελέγχετε κάθε σύνδεσμο πριν κάνετε κλικ. Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω του για προεπισκόπηση της διεύθυνσης URL και προσέξτε για ορθογραφικά λάθη ή άλλες παρατυπίες.
- Εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης μόνο μέσω ασφαλούς σύνδεσης. Αναζητήστε το πρόθεμα HTTPS πριν από τη διεύθυνση URL του ιστότοπου, υποδεικνύοντας ότι η σύνδεση με τον ιστότοπο είναι ασφαλής.
- Να θυμάστε ότι ακόμα κι αν ένα μήνυμα ή μια επιστολή φαίνεται ότι προέρχεται από έναν από τους καλύτερους φίλους σας, ο λογαριασμός του μπορεί να έχει παραβιαστεί. Παραμείνετε προσεκτικοί σε όλες τις καταστάσεις και ελέγξτε προσεκτικά όλους τους συνδέσμους και τα συνημμένα, ακόμα κι αν φαίνεται ότι προέρχονται από φιλική πηγή.
- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε μηνύματα που φαίνεται να προέρχονται από επίσημους οργανισμούς, όπως τράπεζες, φορολογικές υπηρεσίες, ηλεκτρονικά καταστήματα, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες και ούτω καθεξής. Ακόμη και εσωτερικά μηνύματα από το δικό σας γραφείο. Δεν είναι δύσκολο για τους απατεώνες να κατασκευάσουν μια ψεύτικη επιστολή που να φαίνεται νόμιμη.
- Αποφύγετε να ανοίγετε τυχόν αρχεία που αποστέλλονται από gamers φίλους ή άλλους διαδικτυακούς αντίστοιχους φίλους. Ενδέχεται να περιέχουν ransomware ή ακόμα και λογισμικό υποκλοπής spyware, όπως και συνημμένα από emails που έχουν επίσημη εμφάνιση.
- Οι επιχειρήσεις, να παρέχετε στο προσωπικό σας βασική εκπαίδευση κανόνων κυβερνοασφάλειας. Πραγματοποιήστε μια προσομοίωση επίθεσης «ψαρέματος» για να διασφαλίσετε ότι ξέρουν πώς να διακρίνουν τα μηνύματα phishing από τα πραγματικά.
- Χρησιμοποιείτε μία λύση προστασίας για τερματικά σημεία και mail servers με δυνατότητες anti-phishing.
- Να φροντίζετε ότι η υπηρεσία cloud του Microsoft 365 παραμένει προστατευμένη, σε περίπτωση που τη χρησιμοποιείτε.
Latest News
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους
Τα ρομποταξί της Tesla θα κινούνται με ανθρώπινο τηλεχειρισμό
Η Tesla σκοπεύει να ξεκινήσει την υπηρεσία ρομποταξί με έναν εταιρικό στόλο που υποστηρίζεται από εξ αποστάσεως τηλεχειρισμό