Την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αγροτών και επιχειρήσεων αγροδιατροφής που επηρεάζονται από την εκτίναξη του κόστους εισροών, κυρίως σε ενέργεια, λιπάσματα και ζωοτροφές, προτείνει η Κομισιόν.

Το μέτρο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και, όπως επισημαίνει η επιτροπή, στοχεύει στην παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις που διαταράσσουν τον γεωργικό τομέα και τις αγροτικές κοινότητες, οδηγώντας σε προβλήματα ρευστότητας και ταμειακών ροών για τους αγρότες και τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, στην εμπορία ή στην ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

Αντιμετωπίζοντας άμεσα αυτές τις προκλήσεις ταμειακών ροών, συμβάλλοντας στη διατήρησή τους, η υποστήριξη θα αντιμετωπίσει τις διαταραχές της αγοράς και συνεπώς θα συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Τι προβλέπεται

Το μέτρο –από τη στιγμή που θα εγκριθεί- θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα κεφάλαια έως και 5% του προϋπολογισμού του ΕΓΤΑΑ για τα έτη 2021-2022 για άμεση εισοδηματική στήριξη γεωργών και ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, στην εμπορία ή στην ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων.

Αυτό ισοδυναμεί με δυνητικό προϋπολογισμό 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη καλούνται να στοχεύσουν αυτή τη στήριξη στους δικαιούχους που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και που ασχολούνται με την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση θρεπτικών ουσιών, την αποτελεσματική χρήση των πόρων ή τις φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα μεθόδους παραγωγής.

Επιλεγμένοι αγρότες και ΜμΕ θα μπορούσαν να λάβουν έως και 15.000 ευρώ και 100.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. Για να κάνουν χρήση αυτής της εξαιρετικής δυνατότητας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τροποποίηση στα προγράμματα αγροτικής τους ανάπτυξης εισάγοντας αυτό το νέο μέτρο.

Η σημερινή κατ’ εξαίρεση πρόταση ακολουθεί τη δέσμη στήριξης 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους γεωργούς της ΕΕ που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τη «διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων». Σε αυτά τα δύο μέτρα, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους αγρότες που ασχολούνται με βιώσιμες πρακτικές.

Μηνιαία κοινοποίηση αποθεμάτων

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εντείνει επίσης την παρακολούθηση των βασικών γεωργικών αγορών που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο.

Μετά από απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή το μηνιαίο επίπεδο των αποθεμάτων τους σε δημητριακά, ελαιούχους σπόρους, ρύζι και πιστοποιημένους σπόρους αυτών των προϊόντων που κατέχουν σχετικοί παραγωγοί, χονδρέμποροι και φορείς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε επίσης έναν ειδικό πίνακα ελέγχου που παρουσιάζει ενημερωμένα, λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις τιμές, την παραγωγή και το εμπόριο σιταριού, αραβοσίτου, κριθαριού, κραμβόσπορου, ηλιέλαιου και σόγιας σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό παρέχει στους φορείς της αγοράς έγκαιρη και ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας βασικών αγαθών για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski δήλωσε: «Οι αγρότες, με την υποστήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, συνεχίζουν να αποδεικνύουν αμείλικτα την αξία τους παράγοντας τρόφιμα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μετά την πανδημία του COVID-19, τώρα πλήττονται σοβαρά από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Για κάποιους, διακυβεύεται η επιβίωση. Με αυτό το μέτρο, το τελευταίο σε μια σειρά που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της ΚΓΠ, τους υποστηρίζουμε ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τα τρόφιμα που χρειάζεται ο κόσμος, να φροντίζουν τη γη τους και να παρέχουν τις οικογένειές τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO