Μετά από διετή παύση λόγω κορωνοϊού, οι πλούσιοι, οι διάσημοι και οι πιο ισχυροί επιστρέφουν για άλλη μια φορά στο αλπικό καταφύγιο του Νταβός της Ελβετίας, την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο φέτος, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται τον Μάιο και όχι τον Ιανουάριο, μοιάζει πολύ διαφορετικό.

Όπως γράφει το CNBC, για αρχή όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19, ενώ είναι υποχρεωτικό το τεστ τόσο πριν όσο και μετά την άφιξή τους στην πόλη για να λάβουν μέρος στην πενθήμερη εκδήλωση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σχεδόν 2.500 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα από 3.000 συμμετέχοντες που ήταν τον Ιανουάριο του 2020.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εάν έχουν λάβει δύο δόσεις, συν την τρίτη αναμνηστική, από όλα τα κύρια εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του Covid, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού CoronaVac από τη Sinovac. Το εμβόλιο Sputnik της Ρωσίας δεν είναι ανάμεσα στα αναγνωρισμένα εμβόλια.

Η φετινή λίστα συμμετεχόντων δεν περιλαμβάνει κανέναν ρωσικό κυβερνητικό αξιωματούχο ή εταιρεία δεδομένης της απόφασης του Κρεμλίνου να εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η ατζέντα

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα κυριαρχήσει αναμφίβολα σε πολλές από τις συζητήσεις στις Ελβετικές Άλπεις, καθώς επιχειρηματίες και πολιτικοί ανησυχούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα παγκόσμια τάξη ασφάλειας, τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και την αναπόφευκτη ανοικοδόμηση της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.

«Το Νταβός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να κρατά στο επίκεντρο και τις δύο ατζέντες: έναν πόλεμο στην Ευρώπη αλλά και μια παγκόσμια οικονομική κρίση», είπε στο CNBC, ο Λόρδος Μαρκ Μαλόχ-Μπράουν, πρόεδρος του Open Society Foundations και συμμετέχων στο Νταβός.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και η (ακόμη συνεχιζόμενη) πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελέσουν ορισμένα από τα θέματα συζήτησης.

Τι αλλάζει φέτος;

Αλλά θα υπάρξει μια ακόμη εντυπωσιακή αλλαγή στη φετινή έκδοση του Νταβός: ο καιρός.

Με δεδομένο ότι παραδοσιακά το Φόρουμ γίνεται χειμώνα, συνήθως πραγματοποιείται με φόντο τα χιονισμένα βουνά και θερμοκρασίες έως και μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά φέτος τα βουνά θα είναι καταπράσινα, οι μέρες μεγάλες και ηλιόλουστες και θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου. Με τους διοργανωτές να καλούν τους συμμετέχοντες να αφήσουν τις μπότες και να φέρουν μαζί τους τα αντηλιακά.

Τι αφορά η φετινή συνάντηση;

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του WEF, η συνάντηση επικεντρώνεται γύρω από το θέμα «Ιστορία σε σημείο καμπής: Κυβερνητικές πολιτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές».

Συμβαίνει στην πιο συνεπακόλουθη γεωπολιτική και γεωοικονομική στιγμή των τελευταίων τριών δεκαετιών και στο πλαίσιο μιας πανδημίας που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη τραγωδία απαιτεί παγκόσμια ηθική δράση. Οι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν επείγουσες ανθρωπιστικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφάλειας καθώς προωθούν ταυτόχρονα μακροχρόνιες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτεραιότητες – όλα αυτά ενισχύοντας τα θεμέλια ενός σταθερού παγκόσμιου συστήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ