Μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει δεχθεί, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, προτίθεται πλέον να παραιτηθεί από τη θέση του ως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft.

Όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της,  ο κ. Σρέντερ γνωστοποίησε ότι του είναι αδύνατο να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Τι θα κάνει με την Gazprom

Σημειώνεται ότι ο κ. Σρέντερ παραμένει ηγετικό στέλεχος της ρωσικής εταιρίας των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και τον Ιούνιο αναμένεται να κριθεί εάν θα αναλάβει αντίστοιχη θέση και στην Gazprom, όπως έχει εισηγηθεί η ρωσική κυβέρνηση.

Για τις θέσεις αυτές, αλλά και την άρνησή του να λάβει σαφείς αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δέχεται δριμεία κριτική, ενώ χθες η Bundestag αποφάσισε τη στέρηση των περισσότερων προνομίων που απολάμβανε ως πρώην καγκελάριος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση της WELT, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά εναντίον της απόφασης του Κοινοβουλίου. Υιοθετώντας εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, η Bundestag στέρησε τον πρώην καγκελάριο από το γραφείο του και τους συνεργάτες του στο κοινοβούλιο, ενώ επέτρεψε να παραμείνει μόνο η προσωπική του ασφάλεια, εφόσον κρίνεται απαραίτητη από την αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας.

Οι δεσμοί του κ. Σρέντερ με το Κρεμλίνο -θεωρείται πως διατηρεί πολυετή στενή φιλική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν– και οι θέσεις του στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών δημόσιων επιχειρήσεων προκαλούσαν για χρόνια πολεμικές στη Γερμανία. Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου όμως είχε συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση που του ασκείται.

Μακρά καριέρα στη Ρωσία

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και η στενή φιλική του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποτελεί μυστικό κι έτσι ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλούν αίσθηση φιλορωσικές δηλώσεις του. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία σε ρωσικούς ενεργειακούς φορείς μετά την αποχώρησή από την ενεργό πολιτική στη Γερμανία (διετέλεσε καγκελάριος από το 1998 έως το 2005) δεν είναι επίσης κάτι νέο.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατέλαβε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, μεταξύ άλλων στα ρωσογερμανικά, ενεργειακά πρότζεκτ Nord Stream 1 και Nord Stream 2 (στην Nord Stream AG). Διετέλεσε επίσης επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας Rosneft. To νέο πόστο στην Gazprom έρχεται όμως να προστεθεί σε αυτά σε μια ιδιαίτερα τεταμένη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και τις γερμανορωσικές σχέσεις.

20 εκ. ευρώ η προσωπική του περιουσία

Αλλά τι κερδίζει ο Σρέντερ από τις δραστηριότητές του σε περίοπτες θέσεις ρωσικών ενεργειακών κολοσσών; Η Hannoverische Allgemeine Zeitung φαίνεται να είναι πολύ καλά ενημερωμένη. Ακόμη και μετά τη θητεία του (1998-2005) συνεχίζει να διατηρεί πολλά προνόμια σε βάρος των φορολογουμένων και παρά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη ρωσική οικονομία, επισημαίνει. Καταρχήν λαμβάνει σύνταξη που ανέρχεται στο 35% της αποζημίωσής του ως καγκελαρίου, γύρω στα 7.062 ευρώ το μήνα. Σε αυτό το ποσό προστίθενται αμοιβές για την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας και μέλος της γερμανικής βουλής. Ως πρώην καγκελάριος διατηρεί γραφείο στο Βερολίνο, το κόστος του προσωπικού καλύπτει επίσης ο Γερμανός φορολογούμενος. Μόνο πέρυσι για μισθοδοσία των συνεργατών του πήρε 407.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Έξοδα για υλικά δεν υπήρχαν, όπως απάντησαν πρόσφατα οι υπηρεσίες της καγκελαρίας σε ερώτηση της Κ.Ο της Αριστεράς. Βέβαια, τελευταία σημειώθηκε κινητικότητα. Οι 4 συνεργάτες του ζήτησαν να φύγουν από το γραφείο του, επειδή ο Σρέντερ συνεχίζει να υποστηρίζει τον Πούτιν και διατηρεί τα αξιώματά του ως λομπίστας των Ρώσων. Το γραφείο του τώρα δεν είναι λειτουργικό. Παρά την υψηλή του σύνταξη ο Σρέντερ αμέσως μετά την εκλογική του ήττα εντάχθηκε στη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ικανοποιώντας αίτημα του προέδρου Πούτιν. Τότε είχε πει ότι μια τέτοια πρόταση δεν μπορείς να την απορρίψεις.

Και η πορεία συνεχίστηκε. Έγινε πρόεδρος της επιτροπής μετόχων κοινοπραξίας, στην οποία η κρατική εταιρεία Gazprom κατέχει την πλειοψηφία. Το 2006 έγινε επικεφαλής του Δ.Σ. της θυγατρικής της Gazprom, Nord Stream. Ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosneft ο πρώην καγκελάριος εισέπραξε αποζημίωση 600.000 ευρώ. Ως πρόεδρος της επιτροπής μετόχων του Nord Stream AG ο μισθός του λέγεται ότι ήταν 250.000 ετησίως. Σύμφωνα με την Hannoversche Allgemeine Zeitung η ιδιωτική του περιουσία υπολογίζεται στα 20 εκ. ευρώ. Κανένας άλλο καγκελάριος πριν από αυτόν δεν διατηρούσε τόσο εντατικές σχέσεις με την οικονομία. Στην πραγματικότητα μετά την πολιτική έκανε μια δεύτερη καριέρα ως λομπίστας των ρωσικών συμφερόντων. Μόλις προσλήφθηκε από τη ρωσική οικονομία, το όνομά του σκιάστηκε από υποψίες διαφθοράς που ο ίδιος διαρκώς απέρριπτε. Πάντως είναι αλήθεια ότι ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ο Σρέντερ έγραψε το εξής στο Linkedin: Ο πόλεμος και ο πόνος των ανθρώπων στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσουν το γρηγορότερο. Αποτελεί ευθύνη της ρωσικής κυβέρνησης”. Παράλληλα πρόσθεσε όμως ότι έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές. Ορισμένοι έχουν βάλει στοίχημα για πόσο ακόμη θα αντέχει τη δημόσια κατακραυγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή