«Όλες τις επιλογές» εξετάζει η Τσεχική Δημοκρατία σχετικά με τη δέσμευσή της στην υπό την ηγεσία της Κίνας πλατφόρμα 16+1 για συνεργασία με κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Αρκετές προηγούμενες τσεχικές κυβερνήσεις καθώς και ο πρόεδρος Milos Zeman επιθυμούσαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς με την Κίνα, αλλά το ενδιαφέρον μειώθηκε μετά από μια σειρά αποτυχημένων κινεζικών επενδυτικών σχεδίων, τις προειδοποιήσεις της Τσεχίας για την κινεζική τεχνολογία 5G και την αλλαγή κυβέρνησης στην Πράγα πέρυσι.

«Δεν εκπληρώνονται οι υποσχέσεις»

«Οι κύριες πρωτοβουλίες του 16+1, η οικονομική διπλωματία και η υπόσχεση για τεράστιες επενδύσεις και αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συναλλαγές, δεν εκπληρώνονται ούτε μετά από 10 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Jan Lipavsky μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Η δήλωση ήρθε μετά από έκκληση της επιτροπής Εξωτερικών της τσεχικής Κάτω Βουλής προς το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, να αποσύρει τη χώρα από την ομάδα.

Το νέο κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο της Τσεχίας έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει σχέσεις με δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν την οποία η Κίνα αντιμετωπίζει ως αποσχισθείσα επαρχία, και να θέσει υπό αναθεώρηση τις πολιτικές της για την Κίνα.

«Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις οδηγούν στην εξέταση όλων των επιλογών όσον αφορά τον μελλοντικό μας ρόλου στην πλατφόρμα», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή