Στον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) που ανακοινώθηκε στη Γερμανία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στο 4ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιείται στην περιοχή της Τριχωνίδας και οργανώνεται από το «’Αλμα Ανάπτυξης», οργανισμούς της αυτοδιοίκησης και φορείς.

Όπως είπε, «αυτός ο δείκτης είναι ο πρόδρομος δείκτης του πληθωρισμού». Πρόσθεσε ότι «η αύξηση αυτού δείκτη για το μήνα Απρίλιο στη Γερμανία ήταν 33,8% και ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1949. Αυτή λοιπόν η αύξηση θα έλθει και στην Ελλάδα με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων, αφού τα μισά προϊόντα σε ένα σούπερ – μάρκετ είναι από την Γερμανία. Έτσι λοιπόν η ύφεση στη γερμανική οικονομία θα φέρει ύφεση και στην ευρωπαϊκή οικονομία, διότι στη σύγχρονη οικονομία δεν υπάρχει μία χώρα μόνη της, αφού όλοι είμαστε ένας κύκλος, συνδεδεμένοι μεταξύ μας».

Η «ευκαιρία» του πολέμου

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «έχει δημιουργήσει και μία ευκαιρία για την Ελλάδα». Όπως επεσήμανε, «η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο συγκριτικό φυσικό πλεονέκτημα, εάν καταφέρει να παράγει ρεύμα από τον άνεμο και από τον ήλιο» και εξήγησε: «Όπως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση, η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές είναι εξαιρετικά φθηνότερη από τους υδρογονάνθρακες. Αυτό έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον τεράστιων funds προς την Ελλάδα, για να φτιάξουν γιγαντιαία έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για να φτιάξουν στη χώρα μας εργοστάσια αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι το υδρογόνο».

«Η Ελλάδα μας», συνέχισε, «εάν λίγο ομονοήσουμε σε αυτό, μπορεί από χώρα εισαγωγέας ενέργειας και ορυκτών καυσίμων να γίνει αυτάρκης ως προς την ενέργεια και εξαγωγέας. Σε αυτήν την περίπτωση δισεκατομμύρια ευρώ θα έμπαιναν το χρόνο μέσα στην οικονομία μας για να αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς, ενώ η βιομηχανία μας θα ήταν πολύ περισσότερο ανταγωνιστική, καθώς θα μπορούσε να έχει φθηνότερη ενέργεια σε σχέση με τις άλλες βιομηχανίες της βόρειας Ευρώπης που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ανανεώσιμες πηγές».

Αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες

«Μπροστά μας έχουμε δυσκολίες, αλλά σε αυτή την κατάσταση που τώρα υπάρχει, είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα μας ακόμα κρατάει καλά», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν για την οικονομία στις χώρες ευρωζώνης, για το 2022 και το 2023 έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων χώρων, ως προς τις προβλέψεις  για ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης, «το να έχουμε ανάπτυξη σημαίνει ότι καταφέρνουμε και παράγουμε νέες θέσεις εργασίας και ότι η οικονομία μας εξακολουθεί να λειτουργεί παρά την πανδημία και παρά τον πόλεμο». Επίσης δήλωσε ότι «ο τουρισμός φέτος θα πάει εξαιρετικά καλά, ενώ και οι επενδύσεις πάνε εξαιρετικά καλά».

Για τις επενδύσεις

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που αυτά τα περίπου τρία χρόνια που συμπληρώνω στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελλάδα άλλαξε παντελώς την εικόνα της στο εξωτερικό». «Και αυτό, όπως τόνισε, «απεδείχθη με τις επενδύσεις που αυτά τα τρία χρόνια ήρθαν ήδη στη χώρα, αφού  άλλαξε ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα πόλο έλξης επενδυτικών εταιριών, διότι μόνο αν προσελκύσεις επενδύσεις από το εξωτερικό, μπορείς να προσδοκάς ότι είναι δυνατόν να βελτιώσεις τις ζωές των ανθρώπων του τόπου σου».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «δεν το βάζουμε κάτω, τα προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά θα τα λύσουμε με καλή διάθεση, εργατικότητα και καλή συνεργασία και στο τέλος όλα θα πάνε καλά παρά τις δυσκολίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Β. Μαρινάκης στον Economist: Οι Ελληνες εφοπλιστές παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια στην κρίση
Ναυτιλία |

Β. Μαρινάκης στον Economist: Οι Ελληνες εφοπλιστές παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια στην κρίση

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading μίλησε στο 26ο συνέδριο του Economist, μαζί με την Αγγελική Φράγκου, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Navios Maritime Holdings και τον τέως υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο