Οι ιαματικές ιδιότητες του μελιού και των προϊόντων μέλισσας, είναι γνωστές σε όλους μας. Επιπλέον, οι μέλισσες αποτελούν δείκτη της οικολογικής βιοποικιλότητας. Τώρα, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» ανακάλυψαν μια καλύτερη μέθοδο που χαρακτηρίζει τα ίχνη DNA των μελισσών στο μέλι, αποκαλύπτοντας τα είδη με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι μέλισσες για να το δημιουργήσουν.
Η μελέτη με επικεφαλής τον ερευνητή Δρ Σόλεν Παταλάνο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Ecology Resources, επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τι τρώνε οι μέλισσες στη διάρκεια ενός έτους, μέσω της μικροχλωρίδας τους, η οποία ελέγχθηκε χωρίς επεμβατικό τρόπο, δηλαδή χωρίς να θυσιάζονται οι μέλισσες. Η μέθοδος παρακολούθησης αποκάλυψε όχι μόνο με τι τρέφονται οι μέλισσες, αλλά και με τι παθογόνους μικροοργανισμούς έρχονται αντιμέτωπες, στη διάρκεια της περιπλάνησής τους στη φύση. την παρακολούθηση της μεταβλητότητας της δίαιτας των μελισσών κατά τη διάρκεια του έτους, αποκαλύπτοντας τη μικροχλωρίδα των μελισσών με μη επεμβατικό τρόπο, καθώς και τον εντοπισμό παθογόνων ειδών με τα οποία αντιμετωπίζουν. Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, όμως μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τα οικοσυστήματα που προτιμούν οι μέλισσες.
Οικοσυστήματα που προτιμούν οι μέλισσες
Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό;
Γιατί υπάρχει μια πολύ λεπτή ισορροπία που καθορίζει σε ποιο σημείο του περιβάλλοντος ζει ένας οργανισμός και οδηγεί σε προσαρμογή τα άλλα είδη που συνυπάρχουν στον ίδιο βιότοπο. Επικονιάζοντας δέντρα και λουλούδια, οι μέλισσες εκμεταλλεύονται ένα μεγάλο αριθμό ανθοφόρων φυτών για τους δικούς τους πόρους διατροφής και την ανάπτυξή τους. Από την άλλη πλευρά, οι αποικίες μελισσών αποδυναμώνονται επίσης όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων ειδών, όπως τα ακάρεα Varroa. Η δυναμική των ειδών στους βιοτόπους που προτιμούν οι μέλισσες είναι επομένως άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τύπο του οικοσυστήματος και τις εποχιακές του αλλαγές.
Αντιμέτωπες με την αυξανόμενη αναδιάρθρωση των γεωργικών περιοχών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι περιοχές που ζουν οι μέλισσες γίνονται πιο ευάλωτες. Γνωρίζοντας όμως πώς αλληλεπιδρούν οι μέλισσες με τα είδη που τις περιτριγυρίζουν, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις περιόδους και τις περιοχές που τις θέτουν σε κίνδυνο.
«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αγροτικά περιβάλλοντα, όπου οι αλληλεπιδράσεις των ειδών επηρεάζουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Είναι προκλητικό το πόσο εξαρτάται η τροφή και επιβίωσή μας από την καλή λειτουργία των μικροσκοπικών εντόμων», σχολίασε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Αναστάσιος Γαλάνης.
Μέλι – δείκτης βιοποικιλότητας
Οι μέλισσες φτιάχνουν μέλι αναρροφώντας το νέκταρ και τη γύρη από τα λουλούδια για να τραφούν και στη συνέχεια τα τοποθετούν στα κελιά της κυψέλης μέχρι να εξατμιστεί αρκετό νερό. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το μέλι έρχεται σε επαφή με διάφορους οργανισμούς και, ως εκ τούτου, περιέχει DNA από πολλά είδη, που συλλογικά ονομάζονται περιβαλλοντικό DNA (eDNA). Αυτό προέρχεται από τα φυτά που τρύγησαν οι μέλισσες, τα βακτήρια του εντέρου των μελισσών και πιθανά παθογόνα της κυψέλης. Η νέα μέθοδος που δημοσιεύθηκε, προβλέπει την αλληλούχιση και πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων eDNA που βρίσκονται στο μέλι. Όπως εξήγησε ο Γαλάνης: «με τη νέα μέθοδο, μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι για την ταυτοποίηση ορισμένων ειδών».
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πολλά δείγματα μελιού από ένα μελισσοκομείο που βρίσκεται σε ένα τυπικό μεσογειακό σημείο. Εντόπισαν περισσότερα από 40 είδη φυτών που αντικατοπτρίζουν όλη τη βοτανική ποικιλομορφία που περιβάλλει τις κυψέλες. «Αυτό που ήταν πολύ εντυπωσιακό», είπε ο Δρ Παταλάνο, «είναι να δούμε πόσο μεταβλητή είναι η αφθονία του eDNA των φυτών κατά τη διάρκεια των εποχών, αντανακλώντας τέλεια τις συμπεριφορικές προσαρμογές αναζήτησης τροφής που ακολουθούν την ανθοφορία των φυτών». Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα διάφορα δείγματα μελιού με τη χρήση μελισσοπαλινολογίας (χρησιμοποιείται το σχήμα των κόκκων γύρης για χαρακτηρισμό). Πέρα από τη μεγάλη συμπληρωματικότητα των δύο αναλύσεων, η μελέτη αποκάλυψε ότι η μεταγονιδιωματική προσέγγιση αποκαλύπτει επίσης συμπεριφορά αναζήτησης τροφής χωρίς γύρη, όπως η αναζήτηση τροφής από μελίτωμα πεύκου, μια σημαντική πηγή τροφής για την επιβίωση των μελισσών στις αρχές του φθινοπώρου.
Πρόβλεψη ασθενειών και εξάπλωσης παθογόνων
Η επιλογή βιοτόπου από τις μέλισσες, ξεπερνά κατά πολύ την επιλογή των φυτών που ευδοκιμούν στο σημείο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό θραυσμάτων DNA από μικρόβια που θεωρούνται αβλαβή και αποτελούν το βασικό είδος του μικροβιώματος της μέλισσας. Ο Δρ Παταλάνο εξηγεί: «Όπως το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου, το μικροβίωμα του εντέρου της μέλισσας είναι ένα σημαντικό στοιχείο της υγείας τους. Γνωρίζουμε ήδη ότι οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως τα φυτοφάρμακα, μπορούν να βλάψουν σοβαρά τις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένεια στις μέλισσες. Αλλά το πώς λειτουργεί αυτό παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο». Με αυτήν την εργασία, οι ερευνητές παρέχουν στοιχεία ότι η προσέγγιση της μεταγονιδιωματικής του μελιού επιτρέπει τη μελέτη της παραλλαγής του μικροβιώματος του εντέρου χωρίς την ανάγκη θυσίας των μελισσών.
Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης την παρουσία eDNA από πιθανά παθογόνα. Βρήκαν ότι τα ίχνη του eDNA του ακάρεου Varroa στο μέλι ταίριαζαν άμεσα με την παρατηρούμενη μόλυνση της κυψέλης. Είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη ασθενειών και παθογόνων σε μελέτες μεγάλης κλίμακας.
«Στο μέλλον, αυτή η εργασία μπορεί επίσης να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε υπηρεσίες οικοσυστήματος, όπως η επικονίαση φρούτων και λαχανικών, διατηρώντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα των ειδών, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την υγεία των μελισσών. Και η πρόκληση εστιάζεται στην ανάπυξη στρατηγικής που θα παρακολουθεί τους βιότοπους για όλους τους επικονιαστές», κατέληξε ο δρ Παταλάνο.
Latest News
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032
Άλμα στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών - Καταγράφονται ρυθμοί ρεκόρ
Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν τους 652,191 χιλ. τόνοι έναντι των 601,180 χιλ. τόνων το 2023
Αναζητούνται «νονοί» για το όνομα και την ετικέτα του πρώτου ελαιόλαδου από το δήμο Θεσσαλονίκης
Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη
Ισπανία: Οι μειώσεις στις τιμές ελαιολάδου δεν φθάνουν στους καταναλωτές
Υποχώρησαν σε €5,56 το κιλό τον Δεκέμβριο από τα €9 τον Φεβρουάριο
Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη και ευλογιά
Μέχρι σήμερα πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ προς τις Περιφέρειες 13,3 εκατ. ευρώ - Σήμερα πιστώθηκε το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ
Επενεξέταση για τη διακίνηση των ζωοτροφών λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης αγροτών, συνεταιρισμών, ιδιωτών επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή της προς το ΥπΑΑΤ