Σκηνικό νέων ισορροπιών διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή, μέσα από τις μεταβολές που δημιουργεί τόσο το πακέτο των μέτρων κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, όσο και το κομβικής σημασίας ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Όπως αποτυπώνεται στην πρώτη δημοσκόπηση – της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – που καταγράφει το πολιτικό αποτύπωμα που αφήνουν τα δύο γεγονότα, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται ανάμεσα στην επιβράβευση για τις τελευταίες κινήσεις και τις προειδοποιήσεις ως προς την αποτελεσματικότητά τους και τα επόμενα βήματα.

Νέα κυβερνητική δυναμική με… αστερίσκους

Από την πανελλαδική δημοσκόπηση προκύπτει ότι διαμορφώνεται χώρος μιας νέας δυναμικής για την κυβέρνηση, ύστερα από την πίεση των τελευταίων μηνών που ακολουθούσε το κύμα ακρίβειας. Ταυτόχρονα όμως η κοινή γνώμη βάζει και τους… αστερίσκους της, καθώς κρίνει ότι το πακέτο των μέτρων, παρότι «γενναίο», ήρθε με καθυστέρηση και δεν έχει άρει τις αμφιβολίες για το κατά πόσον θα αποδειχθεί αρκετό για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού και την ουσιαστική στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Από την ίδια δημοσκόπηση, ωστόσο, σαφώς διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες της στο κλείσιμο του εαρινού κύκλου και μπροστά σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική κατά την περίοδο του καλοκαιριού, μπορεί να αυξήσει τον ζωτικό χώρο της. Είναι προφανές ότι οι εκτιμήσεις για το αυξημένο τουριστικό πλεόνασμα και η εικόνα του μαζικού απεγκλωβισμού από τους περιορισμούς της πανδημίας είναι παράγοντες που επίσης θα αξιοποιηθούν για την αλλαγή σελίδας.

Για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, με τη συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο και την ομιλία-ορόσημο στο Κογκρέσο, καταγράφεται με εξαιρετικά θετικό πρόσημο από την κοινωνική πλειοψηφία, η οποία εκτιμά ότι θα ενισχύσει και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57,9%) κρίνουν ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα, στην κρίσιμη συγκυρία που διαμορφώνει πρωτίστως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρά τις αντιδράσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, έχει τη σημασία του ότι την πρωθυπουργική παρουσία στην Ουάσιγκτον επικροτεί και περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιτείνοντας την αμηχανία της Κουμουνδούρου.

Η οικονομία, πάντως, εξακολουθεί να δείχνει ένα δύσβατο πεδίο για την κυβέρνηση και ενδεχομένως να αποδειχθεί κρισιμότερος παράγοντας για το σκηνικό του φθινοπώρου. Τα πολιτικά τραύματα που είχαν προκαλέσει οι φουσκωμένοι λογαριασμοί μένει να αποδειχθεί σε τι βαθμό θα μπορούσαν να επουλωθούν, καθώς η πλειονότητα της κοινής γνώμης, πέραν της καθυστερημένης εφαρμογής, αμφισβητεί και την επάρκεια των μέτρων στήριξης. Ωστόσο, σε κάθε παράμετρο που συνδέεται με τις προοπτικές της οικονομίας (δείκτες ανάπτυξης, αντιμετώπιση ακρίβειας, μείωση ανεργίας κ.ά.), όπως και στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, η υπεροπλία και αξιοπιστία της κυβέρνησης παραμένει μεγάλη, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012