Μερίδιο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στην επενδυτική εταιρεία του μεγιστάνα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ απέκτησε το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας. Θυμίζουμε πως ο πρίγκιπας που είναι γνωστός για τις σημαντικές επενδύσεις του σε πολλές δυτικές επιχειρήσεις  είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από τις αρχές και είχε συλληφθεί προσωρινά, πριν καταλήξει σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό το κρατικό Public Investment Fund απέκτησε το 16,9% της Kingdom Holding Co έναντι 9,09 ριάλ ανά μετοχή. Ο ίδιος ο πρίγκιπας θα διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας με ποσοστό ύψους 78,1%, ενώ ένα μερίδιο ύψους 5% έχει διατεθεί προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Ριάντ.

Το σημερινό deal είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα της προσπάθειας προσέγγισης των δύο πλευρών, μετά από πολλά χρόνια ανεξάρτητης επενδυτικής δράσης του Αλουαλίντ. Εξάλλου από το 2017, όταν συνελήφθη μαζί με έτερους επιχειρηματίες και γαλαζοαίματους της χώρας στο πλαίσιο μιας επιχείρησης-σκούπα κατά της διαφθοράς στο βασίλειο, ο 67χρονος μεγαλοεπενδυτής κρατά πιο χαμηλό προφίλ. Μετά τη σύλληψη του παρέμεινε για 83 ημέρες σε κράτηση σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου και αφέθηκε ελεύθερος μετά από συμβιβασμό με τις αρχές.

Ο πρίγκιπας που αρέσκεται να αποκαλείται η αραβική έκδοση της Oracle της Όμαχα, παραπέμποντας στον Γουόρεν Μπάφετ, τον οποίο έχει δηλώσει ότι θαυμάζει πολύ διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο.

Μόνο τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει 270 εκατ. δολάρια στην υπηρεσία streaming Deezer, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό πως είναι από τους μετόχους του Twitter που έπαιξε ρόλο στην στήριξη που έλαβε ο Ίλον Μασκ στην προσφορά που κατέθεσε για την αγορά της πλατφόρμας. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως διαθέτει 30,8 εκατ. μετοχές του Twitter, όπως και 21,2 εκατ. μετοχές της Snapchat. Αν και πιο γνωστός έχει γίνει για το μερίδιο που διαθέτει στην τράπεζα Citigroup.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως