«Το πιο αρνητικό σενάριο» για όλα τα μέρη θα είναι ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου προειδοποίησε ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Lukoil, χαρακτηρίζοντας το ρωσικό αργό ως «αναντικατάστατο». Ο Ρώσος μεγιστάνας μίλησε στους «Financial Times», στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης του αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, τον Μάρτιο, λόγω των προσωπικών κυρώσεων εναντίον του.

Στη συνέντευξη του στους «Financial Times», ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ επεσήμανε το τεράστιο σοκ που θα συνιστούσε η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επιβάλλοντας κυρώσεις, οι δυτικές χώρες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα και κατέστησαν σαφή την θέση τους. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τις σκληρύνουν κι άλλο» σχολίασε ο ρωσο-αζέρος ολιγάρχης.

Θυμίζουμε πως στο έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συζητά Ε.Ε. συμπεριλαμβάνεται και η σταδιακή διακοπή των πετρελαϊκών εισαγωγών. Με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα ακολουθήσει τα χνάρια έτερων κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ωστόσο η επικύρωση του πακέτου έχει καθυστερήσει καθώς κάποιες χώρες και κυρίως η Ουγγαρία αντιδρούν, παρά το γεγονός πως τους προτείνεται πολύ μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής και κονδύλια στήριξης. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο δεν έχει φύγει από το τραπέζι, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλούσε, όπως επεσήμανε και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Lukoil.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση με αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για όλους τους παίκτες της αγοράς» σχολίασε, χαρακτηρίζοντας ως «ένα σοκ για όλους» ένα πιθανό εμπάργκο.

Βέβαια παραδέχτηκε πως ένα εμπάργκο θα είχε συνέπειες για τη Ρωσία, καθώς η χώρα θα χρειαζόταν να μειώσει την παραγωγή της, όπως έκανε και κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020, καθώς θα ήταν αδύνατο να διοχετεύσει τις ποσότητες που απορροφά η Ευρώπη προς άλλες αγορές… εν μία νυκτί. Όμως, προειδοποίησε και για την ζημιά που θα υποστεί η ίδια η Ευρώπη. «Είναι αδύνατον να αντικαταστήσει έναν τόσο μεγάλο ενεργειακό εξαγωγέα όπως η Ρωσία, ακόμη και μεσοπρόθεσμα».

«Οι στρατιωτικές συρράξεις μπορεί να τελειώσουν γρήγορα, ενώ η ενεργειακή αναδιαμόρφωση του κόσμου έχει διαμορφωθεί μετά από δεκαετίες επενδύσεων και σκληρής δουλειάς πολλών γενιών. Δεν υπάρχει λόγος να την υπονομεύσουμε ή να την καταστρέψουμε».

Ο Αλεκπέροφ ήταν ένας από τους μακροβιότερους διευθύνοντες συμβούλους της Ρωσίας, με θητεία της τάξεως των 30 χρόνων, έως ότου οι κυρώσεις εναντίον του τον ώθησαν να παραιτηθεί. Ο ίδιος υποστήριξε πως οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή «για το καλό της εταιρείας, παρά το γεγονός πως δεν έκρυψα πως για μένα ήταν μια θλιβερή απόφαση». Επανέλαβε εξάλλου πως η Lukoil και η διοίκηση της ουδέποτε επηρεάστηκαν πολιτικά για τις αποφάσεις που έλαβαν.

Γεννήθηκε στο Μπακού και δούλεψε όλη του τη ζωή στα κοιτάσματα πετρελαίου για να καταφέρει να αναρριχηθεί επιχειρηματικά και να ιδρύσει την Lukoil το 1991, η οποία προέκυψε από την ένωση τριών από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ίδιος παρέμεινε στο τιμόνι της εταιρείας μετά και την ιδιωτικοποίηση της και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Εξάλλου διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα μετοχικό μερίδιο ύψους 8,5%, με αποτέλεσμα η προσωπική του περιουσία να υπολογίζεται από το Forbes στα 22 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης