Η κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων στις συγκρούσεις της Ουκρανίας. Πολλοί γνώστες από κοντά των εξελίξεων κοντά στα θέατρα των αναμετρήσεων σημειώνουν πως από καιρό έχουν καταλάβει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πολλοί, και βαθμοφόροι ακόμη, κερδοσκοπούν αξιοποιώντας τον οπλισμό ή τις προμήθειες που διαθέτουν ώστε να στείλουν χρήματα πίσω στις οικογένειές τους. Θυμίζει αυτό την πρώτη μετακομμουνιστική περίοδο που ταξίδευαν όσοι μπορούσαν σε σχετικά κοντινές χώρες, λ.χ. Τουρκία ή Πακιστάν, και γύριζαν να πουλήσουν ό,τι μάζευαν από εκεί σε υπαίθριες αγορές ή σε μικρά μαγαζάκια σε γειτονιές.

Αυτό που πραγματικά βγάζει μάτια είναι πως ουσιαστικά αυτοί είναι, δηλαδή οι ρώσοι εμπόλεμοι, που πραγματικά εξοπλίζουν τους αμυνόμενους Ουκρανούς σε περιοχές που θεωρητικά είναι αποκλεισμένες. Πώς διαφορετικά θα εξασφάλιζαν οι αποκλεισμένοι εκεί άρματα και στρατιωτικό υλικό; Μόνο μέσω των επιτιθεμένων που τους πληρώνουν είτε σε είδη που χρειάζονται είτε με χρήματα που αυτοί εξασφαλίζουν από τις λαθραίες προωθήσεις βοήθειας από το εξωτερικό. Μέσα εκεί λειτουργούν ουσιαστικά ανεμπόδιστα και τα κυκλώματα του σκληρού ρωσικού υποκόσμου, με επικεφαλής τους «βόρι» – την αδυσώπητη ηγεσία των εγκληματικών κυκλωμάτων, που έχουν προέλευση από τη σοβιετική ακόμα εποχή…

Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας που επικρατεί είναι αυτό που περιγράφει μια ειδική αναφορά του «Economist». Οταν το 2018 το ΝΑΤΟ οργάνωσε τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση από ποτέ, ο τότε διοικητής των νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, περιέγραψε το άγχος και τις λογιστικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι οργανωτές της. Ηταν υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν και να συντονίσουν 50.000 ανθρώπους, 250 αεροπλάνα και 65 πολεμικά πλοία. Η άσκηση, με το όνομα «Trudent Juncture», πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της ευρωπαϊκής πλευράς της Αρκτικής. Εμειναν λοιπόν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν την άσκηση που σχεδίαζαν οι Ρώσοι στη Σιβηρία.

Με την ονομασία «Vostok» η ρωσική άσκηση, η μεγαλύτερη στην ιστορία σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, θα συγκέντρωνε 300.000 άνδρες, 1.000 αεροσκάφη και 80 πολεμικά πλοία. Η πραγματικότητα είναι πως έτσι δεν την έκαναν ποτέ! Πληθώρισαν αυθαίρετα τους αριθμούς των συμμετεχόντων κι υπερηφανεύτηκαν πως είχαν κάνει ένα μεγάλο επίτευγμα! Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει σήμα κινδύνου για τις όποιες τους επιχειρήσεις στην Ουκρανία. αλλά πέρασε ανεκμετάλλευτο.

Οπως έγραψε ο Λέων Τρότσκι, «ο στρατός αποτελεί αντίγραφο της κοινωνίας. Και μάλιστα, σε μεγαλύτερες ταχύτητες». Οταν η Ρωσία σε όλα τα επίπεδα δεν είναι παρά μια μεσαία δύναμη (σύμφωνα με τον «Economist», πληθυσμιακά βρίσκεται ανάμεσα στο Μπανγκλαντές και το Μεξικό, οικονομικά κάπου κοντά στη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα και στις εξαγωγές μεταξύ Ταϊβάν και Ελβετίας). Η εικόνα της υπερδύναμης προέκυπτε από τις ένοπλές της δυνάμεις. Στην Ουκρανία όμως έδειξαν ανικανότητα και βαρβαρισμό.

Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, «η ταπείνωση στην Ουκρανία καταρράκωσε τις αξιώσεις της Ρωσίας να αποκτήσει κύρος υπερδύναμης». Την ίδια ώρα η «προβληματική» ΕΕ σκέπτεται να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές… πετρελαίου από τη Ρωσία. Οταν δεν είναι σοβαρές. Οχι όμως στο αέριο. Που η ΕΕ πλήρωσε για εισαγωγές από τη Ρωσία, μετά την εισβολή, περίπου τα διπλά από τη βοήθεια που έδωσε στην Ουκρανία…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion