
Η γερμανική κυβέρνηση καθυστερεί πολύ και διστάζει στην παράδοση του βαρέος οπλισμού, που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία. Αυτό επιρρίπτει στον Όλαφ Σολτς ουσιαστικά η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου από τους Φιλελευθέρους κοινοβουλίου μιλώντας στο RTL. «Με ενοχλεί το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει ήδη πριν από εβδομάδες. Αυτό είναι το πιο πικρό στην πραγματικότητα» ανέφερε παραδεχόμενη ωστόσο ότι η παράδοση βαρέος οπλισμού αποτελεί μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία.
Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung θέλει την κοινοβουλευτική ομάδα των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών δυσαρεστημένη με την κριτική της Στρακ-Τσίμερμαν, υποστηρίζοντας ότι με αντίστοιχες δηλώσεις συντάσσεται ουσιαστικά με την αντιπολίτευση, βλάπτοντας τη φήμη της κυβέρνησης.
Πάντως και η αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει την πίεση. «Ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου η γερμανική στρατιωτική βιομηχανία είχε καταστήσει σαφές ότι θα μπορούσε να παραδώσει πολύ γρήγορα 100 τεθωρακισμένα Λέοπαρντ και 100 Μάρντερ. Καμία παραγγελία δεν παραδοθεί μέχρι σήμερα» ανέφερε ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, πολιτικός αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών. Κριτική στον καγκελάριο Σολτς για ολιγωρία στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία επιρρίπτει με κάθε ευκαιρία άλλωστε και ο πρόεδρος του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς.
Πριν από τις διακοπές το Ειδικό Ταμείο της Μπούντεσβερ;
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι σε καλό δρόμο για συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές ως προς την έγκριση του Ειδικού Ταμείου ενίσχυσης του γερμανικού στρατού ύψους 100 δισεκατομμύριων ευρώ.
Η υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ από τους Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασε την αισιοδοξία της για εποικοδομητικές συζητήσεις και εν τέλει συμφωνία για το Ειδικό Ταμείο μάλιστα πριν από τις θερινές διακοπές.«Έχω την αίσθηση ότι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές θα συστρατευθούν σε μια γραμμή προκειμένου να εξοπλίσουν την Μπούντεσβερ, όπως ακριβώς το χρειάζεται επειγόντως η ίδια», δήλωσε η υπ. Άμυνας δήλωσε στην εκπομπή Morgenmagazin του ZDF.
Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανακύψει για την αναθεώρηση του Γερμανικού Συντάγματος του 1949 προκειμένου να θεσμοθετηθεί και συνταγματικά ένα τέτοιο «στρατιωτικό» ταμείο τεραστίων διαστάσεων, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μύτσενιχ ανέφερε στην FAZ ότι έαν προκύψει αδιέξοδο στην γερμανική βουλή υπάρχει και άλλη νόμιμη οδός. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία, το άρθρο 115 του Συντάγματος προβλέπει την ανάληψη χρεών με απλή πλειοψηφία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πηγή: DW


Latest News

«Άνοιγμα» Μητσοτάκη προς τους καλλιτέχνες - Τι τους υποσχέθηκε
Ποιες είναι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς τους καλλιτέχνες.

Γεωργιάδης: Η αναβάθμιση από τη Fitch ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε
Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά είπε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί πολλές αδικίες στους συνταξιούχους και η κυβέρνηση αναζητεί λύση

Μπορούν τα διεθνή ΜΜΕ να εκθρονίσουν τον Ερντογάν;
Η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας, η Σουηδία και η Ανατολική Μεσόγειος

Συνεχίζονται οι βροχές κι οι καταιγίδες – Πού θα χιονίσει
Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Η φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται για τις ελλείψεις φαρμάκων
«Πυρά εκατέρωθεν» βάλλουν οι φαρμακευτικές και οι φαρμακαποθήκες για την παραγωγή και τη διανομή φαρμάκων

Τι φέρνει η επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ
Τις ίδιες ημέρες θα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν

Τι κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι - Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν
Η ακρίβεια και η διαφθορά «γέρνουν» στη ζυγαριά για τους αναποφάσιστους

Peet (Economist): Σε απολυταρχική κατεύθυνση ο Ερντογάν
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία», τόνισε ο πολιτικός συντάκτης του Τhe Economist John Peet

Διπλό «χτύπημα» Όρμπαν στο Κίεβο - Τι είπε για πυρηνική ενέργεια και ουδετερότητα
«Ουδέτερη ζώνη» η Ουκρανία κατά τον Ούγγρο πρωθυπουργό - Οργή στο Κίεβο

Εταιρείες δημοσκοπήσεων: Η έρευνα είσαι εσύ – Η συμμετοχή είναι δύναμη
Η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις έρευνες κοινής γνώμης αναδείχθηκε στην ημερίδα του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ)