Σταθερή μείωση σημειώνει τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση (ηλικίας 18-24 ετών), , καθώς από 13% που ήταν το 2011, υποχώρησε σε 10% το 2021.

Τα σκήπτρα στην πρόωρη αποχώρηση από την εκπαίδευση και την κατάρτιση κρατούν οι νέοι άνδρες με 11% το 2021, ενώ οι νέες γυναίκες που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση ανέρχονται σε 8%, σύμφωνα με την Εurostat.

Σε σύγκριση με το 2020, τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών μειώθηκαν ελαφρά (κατά 0,4 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα ποσοστά των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση σε λιγότερο από 9% σε επίπεδο Ένωσης έως το 2030.

Σε σύγκριση με το 2011, σχεδόν τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ ανέφεραν μικρότερο ποσοστό πρόωρων εγκαταλείψεων το 2021, εκτός από το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Γερμανία, που ανέφεραν μικρή αύξηση (κάτω από 3 ποσοστιαίες μονάδες).

Με τα πιο χαμηλά ποσοστά αποχωρήσεων η Ελλάδα

Η Ελλάδα φιγουράρει στις τρεις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στη συγκράτηση των εκπαιδευόμενων και καταρτιζόμενων στις εκπαιδευτικές δομές, επομένως και τα πιο χαμηλά ποσοστά αποχωρήσεων ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων, με μόλις 3%, πίσω μόνο από την Κροατία (2%), και στην ίδια θέση με τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, ενώ ακολουθούν η Λιθουανία και η Ολλανδία με 5%.

Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων καταγράφηκαν στη Ρουμανία (15%), σε Ισπανία και Ιταλία με 13% και σε Βουλγαρία, Ουγγαρία και Γερμανία με 12%.

Δεκαέξι κράτη μέλη έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 για αυτόν τον δείκτη: Βέλγιο, Τσεχία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.

Επίσης το 2021, το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειπαν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση ήταν χαμηλότερο για τις νέες γυναίκες από ό,τι για τους νέους άνδρες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα