
Αυτό ήρθαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και της λέπρας, να μας το θυμίσουμε, χωρίς ακόμη να έχει πάψει η απειλή της COVID-19.
Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εμφανίστηκε και στη χώρα μας, μαζί με ένα κρούσμα λέπρας που επίσης καταγράφηκε πρόσφατα έρχονται να υπομνήσουν πως τα επονομαζόμενα “νοσήματα της στέρησης” (poverty related diseases), η “Ιατρική ελαχίστων πόρων” και η “Ιατρική σε αφιλόξενο περιβάλλον” αποτελούν την άλλη πλευρά του φεγγαριού της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης, που απορροφημένη, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε η COVID-19, στην ευδαιμονική μακαριότητα του Δυτικού κόσμου, έδειχνε πως παρά τις αλματώδεις επιστημονικές προόδους που έχει να επιδείξει, λησμονούσε μία μεγάλη ανθρωπιστική αλήθεια.
Την αλήθεια πως ο ανθρώπινος πόνος, η αρρώστια και η ανάγκη για περίθαλψη, δεν γνωρίζουν σύνορα, φυλές, χρώματα και λευκές ή μαύρες Ηπείρους.
Ασθένειες όπως η Φυματίωση, η Ελονοσία και η Λέπρα που παραμένουν πλέον εδώ και καιρό μακριά από τους ευγενείς γεωγραφικούς ιστούς του ανεπτυγμένου κόσμου, εξακολουθούν να ταλανίζουν την αφρικανική Ήπειρο και ως εκ τούτου πρέπει να διεκδικήσουν και αυτές το δικό τους ερευνητικό, χρηματοδοτικό και κοινωνικό κομμάτι υποστηρικτικής παρέμβασης, στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιστημονική πρόοδο και την ίαση του ανθρώπινου πόνου.
Γιατί ο ανθρώπινος πόνος δεν κάνει διακρίσεις, αυτό το απέδειξε στις μέρες μας ο SARS-CoV-2 που ανάγκασε υγειονομικά συστήματα προηγμένων χωρών να γονατίσουν και συναδέλφους ιατρούς να δουλεύουν σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, ασκώντας «ιατρική ελαχίστων πόρων», όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Ιφακάρα, ή στη ζούγκλα του Μορογκόρο, αλλά στις Πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης και στις Πολιτείες της Αμερικής.
Δείχνοντας πως πανδημικές απειλές μπορούν να χτυπήσουν απροσδόκητα τις ευημερούσες βιοκοινωνικές μας δομές και κανονικότητες και όχι μόνον τις απομακρυσμένες και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη μας.
Το καλοκαίρι του 2009, βρέθηκα ανάμεσα στους “Γιατρούς του Κόσμου” στην Τανζανία της Αφρικής. Οι ημέρες αυτές αποτέλεσαν μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς προσέφεραν πρωτόγνωρα σημεία επαφής με μία άλλη υγειονομική πραγματικότητα και με ασθένειες που δεν είναι τόσο διαδεδομένες και μελετημένες στον αναπτυγμένο κόσμο.

Με τους “Γιατρούς του Κόσμου”, 13 χρόνια πριν, στην Αφρική…
Στο επαρχιακό Νοσοκομείο του Αγίου Φραγκίσκου, βλέποντας τους Αφρικανούς συναδέλφους μας ιατρούς που, αν και δεν υπολείπονται σε πείρα και σε γνώσεις από εμάς, να πασχίζουν με ελάχιστα μέσα και μηδαμινές υλικοτεχνικές υποδομές να προσφέρουν τις φροντίδες τους στον τοπικό πληθυσμό, κατανοούμε, με τον πιο παραστατικό τρόπο πως πέρα από τις εντυπωσιακές προόδους της βιοϊατρικής τεχνολογίας, στο επίκεντρο της ιατρικής άσκησης θα παραμένει πάντοτε η σχέση ιατρού – ασθενούς, ως βάση αλλά και ως θεμέλιο της προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Δίπλα στις εγκαταστάσεις του TANZANIAN TRAINING CENTER FOR INTERNATIONAL HEALTH, όπου λειτουργεί το λεπροκομείο της περιοχής, είδαμε να ζωντανεύουν μπροστά μας εικόνες από την Καινή Διαθήκη. Εικόνες με λεπρούς, άλλους ακρωτηριασμένους και άλλους τυφλωμένους από την ασθένεια. Μορφές που λες και δραπετεύσανε από την κόλαση και βρήκαν τη φροντίδα και την αγάπη σε έναν επίγειο τροπικό παράδεισο.
Ανάμεσά τους ο ντόπιος γιατρός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα τους, να φέρνει στο μυαλό μας τα λόγια του Φολερώ: «Τους λεπρούς μας, πρώτα να τους αγαπήσουμε και ύστερα να τους θεραπεύσουμε».
Και όταν ο γέρικος σκύλος που καθόταν ράθυμος ανάμεσά τους, δεχόμενος τα χάδια τους, χωρίς να τον απασχολεί το στίγμα ή η Βιβλική μεταδoτικότητα της νόσου, σηκώθηκε και ήρθε προς το μέρος μας, κατάλαβα γιατί ο Μπουκόβσκυ έγραψε πως: «Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την κόλαση».
* Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD, Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΘΕΑ, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας


Latest News

Ο νέος νόμος και η έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες προτάθηκαν τέσσερες νόμοι για την οργάνωση των πανεπιστημίων και όμως δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική βελτίωση στα ελληνικά πανεπιστήμια

Αύξηση του ΑΕΠ 4% και πληθωρισμό 7,3% για το 2022 προβλέπει η Focus Economics
H αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μετριαστεί φέτος λόγω της επιδείνωσης της εξωτερικής ζήτησης και του αυξημένου πληθωρισμού.

Έξυπνες μετρήσεις για καλύτερη ενημέρωση στο ψηφιακό περιβάλλον
Η καινοτομία που παράγεται στο ΑΠΘ θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός εφαρμοσμένου εργαλείου που θα βοηθήσει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τους δημοσιογράφους στο έργο τους.

Eίναι εύλογη η τιμή των 3 δισεκ. Λιρών που ζητούσε η ιδιοκτησία της Τσέλσι;
Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις μας και τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Ιούνιο 2021, βρίσκουμε ότι η μέση θεμελιώδης αξία του brand name της Τσέλσι ανέρχεται στα £4,558 δισεκ.

Πάνω από 100 ερευνητικές εργασίες στο 11ο διεθνές συνέδριο της FEBS
Το 11ο συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Portsmouth Business School και το Montpellier Business School

Πατεράκης στο ΟΤ Forum: Μέχρι τέλος του καλοκαιριού 15 χιλ. νοικοκυριά στο δίκτυο οπτικής ίνας της ΔΕΗ
Τα έξυπνα δίκτυα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και οι έξυπνοι μετρητές στο μέλλον της ΔΕΗ

ΟΠΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα από τη συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών
Εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά με τίτλο «εμπόριο – παιδεία – πολιτισμός»

Aύξηση του ΑΕΠ 5,25% και πληθωρισμό 9,15% για το 2022 σύμφωνα με την Oxford Economics
Αντιθέτως, το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά μετριοπαθές και εκτιμά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στο 3,5% για το 2022.

ΟΠΑ: Διεθνής διπλή διάκριση στο πεδίο γλωσσών προγραμματισμού
Η διακριθείσα εργασία αφορά μέθοδο για την ανίχνευση σφαλμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση των συστημάτων τύπων (type systems) σε μεταγλωττιστές

Κινδυνεύει το Εμπορικό Τρίγωνο να γίνει ένα απέραντο κέντρο διασκέδασης;
Τι δείχνει έρευνα του ΟΠΑ και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών