Σε αναβολή τουλάχιστον έως το 2024, οδηγείται η ιστορική διεθνής συμφωνία του ΟΟΣΑ του περασμένου Οκτωβρίου, με την οποία θα υπάρξει μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ο Ματίας Κόρμαν, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η συμφωνία, η οποία είχε αρχικά οριστεί να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023, είχε καθυστερήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Όπως σημείωσε, υπήρξαν «δύσκολες συζητήσεις» σχετικά με τα σχέδια για την αναμόρφωση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, ώστε οι χώρες να επιβάλλουν περισσότερους φόρους στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, με βάση τις πωλήσεις που παράγονται εντός των συνόρων τους.

Οι δύο πυλώνες

Η συμφωνία – την οποία ο Κόρμαν χαρακτήρισε «ιστορική και πολύ σημαντική» – έχει δύο μέρη.

Ο Πυλώνας 1 κάλυψε την ανακατανομή ορισμένων κερδών από μεγάλες πολυεθνικές, όπως εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, σε χώρες όπου πραγματοποίησαν τις πωλήσεις τους, ενώ ο Πυλώνας 2 επιβάλλει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%.

Ο Κόρμαν εξήγησε ότι υπάρχουν «ακόμη κάποιες δύσκολες συζητήσεις σε εξέλιξη σχετικά με τις τεχνικές πτυχές» του Πυλώνα 1. Θέσαμε σκόπιμα ένα πολύ φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή για να διατηρήσουμε την πίεση και πιστεύουμε ότι αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της δυναμικής. Αλλά υποψιάζομαι ότι είναι πιθανότατα το πιο πιθανό ότι θα καταλήξουμε σε μια πρακτική εφαρμογή από το 2024 και μετά».

Ο Πυλώνας 1 αντιμετωπίζει έντονη πολεμική στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και αναλυτές έχουν προτείνει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Πυλώνας 1 απαιτούσε να συμφωνηθεί μια διεθνής συνθήκη, ενώ ο πυλώνας 2 εφαρμόζεται μέσω της εσωτερικής νομοθεσίας.

Ο Κόρμαν υποστήριξε ότι η συμφωνία του ΟΟΣΑ θα ήταν καλύτερη για τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες από τον πολλαπλασιασμό διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων στο εξωτερικό, εάν οι χώρες προσπαθούσαν να τις υποχρεώσουν μεμονωμένα να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο.

Επίσης, «ενθαρρυνόταν πολύ από την πρόοδο» στον Πυλώνα 2 και ελπίζει ότι τα μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν να την υποστηρίξουν.

Δύσκολο να μην ακολουθήσουν όλες οι χώρες τη συμφωνία

Ο Κόρμαν υποστήριξε επίσης ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια κρίσιμη μάζα χωρών που επιβάλλουν ένα ελάχιστο επίπεδο εταιρικού φόρου στα κέρδη που παράγονται εντός των χωρών τους, είναι πολύ δύσκολο για άλλες χώρες να μην ακολουθήσουν ανάλογο δρόμο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά αφήνεις χρήματα στο τραπέζι για να τα εισπράξουν άλλες χώρες, αν δεν ευθυγραμμιστείς με αυτό το παγκόσμιο πρότυπο».

Η Πολωνία έχει καθυστερήσει στην υιοθέτηση της οδηγίας της ΕΕ, αλλά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Λεμέρ είπε στους δημοσιογράφους ενώπιον του Συμβουλίου Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό το σχέδιο ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα εγκριθεί ομόφωνα στις 17 Ιουνίου, αυτός είναι ο στόχος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή