Την προσπάθεια ενεργειακού εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας καταδικάζουν με κοινή τους δήλωση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ. Επιβεβαιώνουν επίσης τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, και δηλώνουν ότι κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της λήψης αποφασιστικών μέτρων για τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

«Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω αδικαιολόγητων και απαράδεκτων ενεργειών όπως η διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία, η διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και απειλώντας με παρόμοιες ενέργειες κατά άλλων ευρωπαϊκών εθνών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη χρήση ενεργειακού εκβιασμού από τη Ρωσία και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Σε όλη την Ευρώπη, από τους Σκανδιναβούς έως τα Βαλκάνια, γίνονται προσπάθειες για διαφοροποίηση των προμηθειών και μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από το 2020, η Φινλανδία είναι διασυνδεδεμένη με την Εσθονία μέσω του Balticonnector, ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο αυξάνει την ασφάλεια του εφοδιασμού για τη Φινλανδία και την περιοχή. Επιπλέον, την 1η Μαΐου, ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου Πολωνίας-Λιθουανίας ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του, η οποία ενισχύει την προαιρετικότητα και την ανθεκτικότητα ολόκληρης της αγοράς φυσικού αερίου της Βαλτικής και υποστηρίχθηκε επίσης μέσω της διευκόλυνσης Connecting Europe Facility της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαφοροποίηση ενεργειακού εφοδιασμού Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της λήψης αποφασιστικών μέτρων για τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία. Μαζί, συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις στο πλαίσιο της κοινής Task Force για την Ενεργειακή Ασφάλεια που ανακοινώθηκε από τους Προέδρους Μπάιντεν και φον ντερ Λάιεν στις 25 Μαρτίου. Μέσω της Task Force θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό της Ευρώπης σε φυσικό αέριο ενώ θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη της ενεργειακής απόδοσης και των έξυπνων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκά σπίτια και επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τη θέρμανση στην ηλεκτρική ενέργεια και να αυξήσουμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας για να μειώσουμε τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα συνολικά.

Ως σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των στόχων της Task Force, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σύμβαση της Φινλανδίας για μίσθωση πλωτού τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG από έναν πάροχο των ΗΠΑ που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ