Όσο η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει συνεχή σημάδια αστάθειας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να επιδιώξει να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκιά της, δήλωσε το  μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα.

«Εάν έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχουν σοκ που πιέζουν την προοπτική της οικονομίας,  η αβεβαιότητα είναι υψηλή και η παραγωγή εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το δυνητικό της επίπεδο, η εδραίωση της πορείας του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτούσε μια σταδιακή απόσυρση της διευκόλυνσης, έτσι ώστε η τόνωση να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου αλλά να μην εξαφανιστεί ξαφνικά», ανέφερε σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.

Οι διαφορετικές φωνές στην ΕΚΤ

Οι θέσεις του Πανέτα, που ανήκει στα περιστέρια της ΕΚΤ, έρχονται ως απάντηση στις τοποθετήσεις των γερακιών που ζητούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πιο επιεθτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της.  Είναι μάλιστα αντίθετες με αυτές της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε δημοσίευσή της στο blog της ΕΚΤ τη Δευτέρα, αλλά και σε δηλώσεις στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την Τρίτη, η  Λαγκάρντ σχεδόν επανέλαβε τα όσα είχε πει σε πρόσφατη ομιλία στη Λουμπλιάνα, αφήνοντας ωστόσο ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την πλήρη υλοποίησή τους. Ανέφερε δηλαδή ότι «με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου». Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη χρονική το βασικό επιτόκιο θα είναι «στο μηδέν ή λίγο πάνω από το μηδέν».

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν για το πόσο γρήγορα θα αρχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, εξετάζουν τώρα και το πόσο μακριά θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν. Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις συζητήσεις της ΕΚΤ, δήλωσε την Τρίτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι «μάλλον θα πρέπει να πάμε σε αυτό το ουδέτερο επιτόκιο μέχρι το επόμενο έτος» και συνέχισε λέγοντας ότι το ερώτημα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι αν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας