Σε ρούβλια θα εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος η Ρωσία. Τα ποσά που θα καταβληθούν όμως θα μπορούν να μετατραπούν στο νόμισμα των αρχικών ευρωομολόγων αργότερα, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, καθώς το waiver των ΗΠΑ που επέτρεπε στη Μόσχα να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος έχει λήξει.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέτρεψε τη λήξη το waiver στις 12:01 τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) την Τετάρτη, εμποδίζοντας τη Ρωσία να πραγματοποιήσει πληρωμές για το δημόσιο χρέος της προς Αμερικανούς. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία επέσπευσε τις πληρωμές για δύο διεθνή ομόλογα, ένα σε ευρώ και ένα σε δολάρια, εν όψει της ημερομηνίας διακανονισμού της 27ης Μαΐου και καθώς το waiver επρόκειτο να λήξει.

Λήξεις

Σύμφωνα με το Reuters, πληρωμές ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά διεθνή ομόλογα λήγουν πριν από το τέλος του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας επανέλαβε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εξωτερικές του υποχρεώσεις αλλά σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν στο αρχικό νόμισμα ομολόγων αργότερα μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμών (NSD).

«Οι πληρωμές με χρήση ξένων χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα πραγματοποιούνται στους λογαριασμούς τύπου C αυτών των χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων φορέων με δυνατότητα αποκατάστασης της πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια για επενδυτές που υπέβαλαν γραπτά αποδεδειγμένα δικαιώματα για τέτοιες πληρωμές στο μέλλον», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Μόσχα απαγόρευσε προσωρινά σε ξένους επενδυτές από χώρες που υποστήριξαν κυρώσεις εναντίον της να πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία που διαθέτουν στη Ρωσία και να λαμβάνουν πληρωμές για εγχώρια ομόλογα του ρουβλίου, έως ότου αρθούν οι κυρώσεις.

«Καμία σχέση με το 1998»

Οι πληρωμές κουπονιών σε κρατικούς τίτλους πραγματοποιούνται σε ειδικούς λογαριασμούς τύπου C στο NSD και διατηρούνται εκεί μέχρι την άρση των δυτικών κυρώσεων και των αντιμέτρων της Μόσχας. Το NSD δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα κοινό με (την χρεοκοπία) του 1998, όταν η Ρωσία δεν είχε κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Σήμερα υπάρχουν μετρητά και προθυμία πληρωμής», ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή