Στις 25 Μαΐου, κάθε χρόνο, οι φανατικοί θαυμαστές του έργου του Άγγλου συγγραφέα Ντάγκλας Άνταμς (1952-2001) δεν τον ξεχνούν και κυκλοφορούν στους δρόμους με μία πετσέτα. Πρόκειται για το σύμβολο και απαραίτητο εξάρτημα όσων κάνουν οτοστόπ, όπως αναφέρεται στο πιο γνωστό έργο του Άνταμς, το χιουμοριστικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ» (The hitchhiker’s guide to the Galaxy).

Το «Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ» είναι μία κωμωδία επιστημονικής φαντασίας, που σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία κι έγινε αντικείμενο λατρείας.

Ο τρόπος γραφής του Άνταμς ήταν ασυνήθιστος, με εξωφρενικές παρομοιώσεις, πνευματώδεις διαλόγους, συχνότατη παραβίαση των γραμματικών κανόνων και αδυναμία στη χρήση κεφαλαίων γραμμάτων.

Ραδιοφωνική πρεμιέρα στο BBC

Στις 8 Μαρτίου του 1978 παίχτηκε στο ραδιόφωνο του BBC το πρώτο επεισόδιο του The hitchhiker’s guide to the Galaxy. Από το 1971, όταν ήταν 18 χρονών και ταξίδευε με οτοστόπ στην Ευρώπη με ένα αντίτυπο του εναλλακτικού ταξιδιωτικού οδηγού A hitchhiker’s guide to Europe, είχε την ιδέα ενός παρόμοιου ταξιδιωτικού οδηγού για τον Γαλαξία. Η σειρά γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. Το 1979 ο Άνταμς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, βασισμένο στη ραδιοφωνική σειρά, και τον επόμενο χρόνο συνέχισε με το The restaurant at the end of the universe (Το ρεστοράν στο τέλος του σύμπαντος).

Οι περιπέτειες του Άρθουρ Ντεντ στον χαοτικό γαλαξία μας δημιούργησαν ένα κύκλο φανατικών οπαδών. Η σειρά διασκευάστηκε για την τηλεόραση και ο Άνταμς συνέχισε, γράφοντας το τρίτο βιβλίο Life, the universe and everything (Η Ζωή, το σύμπαν και τα πάντα), το οποίο κυκλοφόρησε το 1982. Το 1984 κυκλοφόρησε το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς So long, and thanks for all the fish (Αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια). Η μεγάλη επιτυχία της σειράς (πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια αντίτυπα) ώθησαν τον Άνταμς να γράψει και πέμπτο βιβλίο το 1992, με τίτλο Mostly harmless (Μάλλον Ακίνδυνος).

Ποιος ήταν ο Ντάγκλας Άνταμς

Ο Ντάγκλας Άνταμς (Douglas Adams) γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ στις 11 Μαρτίου 1952. Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο Σεν Τζον, άρχισε να γράφει για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το θέατρο. Μερικές φορές έπαιζε ο ίδιος στα έργα του και τα σκηνοθετούσε. Στα ενδιάμεσα έκανε και άλλες δουλειές, όπως τραυματιοφορέας, χτίστης και καθαριστής κοτετσιών.

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 11 Μαΐου 2001, σε ηλικία 49 ετών, όταν έπαθε καρδιακή προσβολή σ’ ένα γυμναστήριο της Σάντα Μπάρμπαρα και πέθανε λίγο αργότερα, στο σπίτι του.

Ο Άνταμς έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των ζώων και του περιβάλλοντος, λάτρης των γρήγορων αυτοκινήτων, των φωτογραφικών μηχανών και του Macintosh. Ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς αφιέρωσε το βιβλίο του Η Περί Θεού Αυταπάτη (2006) στον Άνταμς, γράφοντας όταν πέθανε ότι «Η επιστήμη έχει χάσει ένα φίλο, η λογοτεχνία έχει χάσει ένα φωστήρα, ο γορίλας του βουνού και ο μαύρος ρινόκερος έχουν χάσει έναν σημαντικό υπερασπιστή»,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους