Ο βρετανικός όμιλος Ocado ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποκτήσει την ελληνική start-up Myrmex-Inc, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη και εφαρμογή ρομποτικών συστημάτων για τη διαχείριση υλικών (Material Handling robotics), έναντι περίπου 10,2 εκατ. ευρώ, με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της Ocado Smart Platform.

Οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει τους όρους της συναλλαγής και η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Ιουνίου 2022.

Είχε προηγηθεί η απόκτηση μειοψηφικού πακέτου της Myrmex Inc από την Ocado τον Οκτώβριο του 2020, αναθέτοντας στην ελληνική εταιρεία τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας αποκλειστικής λύσης αυτοματοποίησης της φόρτωσης πρότυπων κιβωτίων, τα οποία εμπεριέχουν παραγγελίες πελατών, σε πλαίσια/τροχήλατες ραφιέρες κατάλληλα για απευθείας αποστολή στους καταναλωτές.

Πρόκειται για τη λύση  «Automated Frameload» (AFL) που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2022 στην εκδήλωση Ocado Re:Imagined, ως μία από τις επτά πιο κρίσιμες καινοτομίες που θα υιοθετηθούν στα κέντρα αυτοματοποιημένης περισυλλογής και προετοιμασίας παραγγελίας (CFC) της Ocado μέσα στη χρονιά.

«Μια ομάδα άνω των 30 ατόμων από τη Myrmex με βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα του υλικού και του λογισμικού αυτοματισμού θα συμμετάσχει στην 2.500 ισχυρή ομάδα τεχνολόγων της Ocado Technology» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εξατομικευμένες λύσεις αυτοματισμού

Με την εξαγορά της Myrmex, θα επιτευχθεί η ταχύτατη εξάπλωση του AFL στο παγκόσμιο δίκτυο CFC της Ocado Group, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων αυτοματισμού για την Ocado Smart Platform.

Ο James Gralton, Chief Engineering Officer της Ocado Technology δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τη Myrmex στον Όμιλο Ocado. Έχουμε εντυπωσιαστεί με τις δυνατότητες της Myrmex και την ικανότητά της να σχεδιάζει, να αναπτύσσει και να φέρνει στην αγορά πρωτοποριακές λύσεις. Η συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Ocado και της Myrmex οδήγησε στην κυκλοφορία του Automated Frameload (AFL) σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτή η εξαγορά είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα στο ταξίδι μας στον αυτοματισμό και παρέχει την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της μηχανολογικής μας παρουσίας στη Νότια Ευρώπη, καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη των τεχνολογιών της Myrmex για την έξυπνη πλατφόρμα Ocado».

Ο Γιώργος Κατινιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Myrmex δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που γίνουμε μέλος του Ocado Group. Τους τελευταίους 20 μήνες, εντυπωσιαστήκαμε με τα ανατρεπτικά προϊόντα του Ocado Group, την πρωτοποριακή τεχνολογία, την οραματική ηγεσία και τους ταλαντούχους ανθρώπους. Είμαι περήφανος που βλέπω την πνευματική μας ιδιοκτησία και την εξαιρετική ομάδα μηχανικών μας να αναγνωρίζονται από τον παγκόσμιο ηγέτη στο διαδικτυακό παντοπωλείο και είμαι ενθουσιασμένος για το ταξίδι που έχουμε μπροστά μας.»

Ποιες είναι η Ocado και η Myrmex

Η Ocado, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια ως διαδικτυακό σούπερ μάρκετ και έφθασε λίγα χρόνια μετά να μετασχηματιστεί σε έναν πάροχο τεχνολογίας παρέχοντας end-to-end online λύσεις αυτοματοποιημένης προετοιμασίας των online παραγγελιών στις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου στον κόσμο, κατέχοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο μερίδιο 50%. Η Ocado τις δύο τελευταίες δεκαετίες καινοτομεί διαρκώς, επενδύοντας και χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και Machine Learning.

Η Myrmex Inc., ιδρύθηκε το 2015 στις ΗΠΑ, και λειτουργεί κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Αθήνα. Υποστηρίζει ότι η συνδυασμένη λύση έξυπνων ρομποτικών συστημάτων σε συνδυασμό με τα συνήθη πρότυπα κιβώτια και τροχήλατες ραφιέρες επιτρέπουν στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο να πετύχει εξαιρετική εμπειρία πελάτη και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από το παραδοσιακό δίκτυο φυσικών καταστημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups