Μοντέλα που είναι απαραίτητα για την παροχή ακριβών συμβουλών σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων στους αγρότες της ΕΕ εντοπίζει η εφαρμογή του Εργαλείου Αειφορίας Φάρμας για θρεπτικά συστατικά (FaST).

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Κομισιόν, το FaST είναι ένα εργαλείο ψηφιακής γεωργίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smartphone, tablet και υπολογιστές. Θα συνδυάσει τα υπάρχοντα δεδομένα με τη μη αυτόματη εισαγωγή από τους αγρότες για την παροχή εξατομικευμένων συστάσεων για τη λίπανση των καλλιεργειών μέσω ενός σχεδίου διαχείρισης θρεπτικών συστατικών, το οποίο θα έχει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους αγρότες και την κοινωνία γενικότερα.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στοχεύει στην προώθηση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα που μπορεί να υποστηρίξει τα προς το ζην των αγροτών, να παρέχει υγιή και βιώσιμα τρόφιμα για την κοινωνία και να βοηθήσει στη δημιουργία ζωντανών αγροτικών περιοχών.

Για να συμβάλουν σε αυτόν τον πρωταρχικό στόχο, τα κράτη μέλη θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα για τον εφοδιασμό των αγροτών με FaST ως μέρος των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ.

Το FaST θεωρείται μια βασική πλατφόρμα για τη δημιουργία και την επαναχρησιμοποίηση λύσεων για βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Η μελέτη FaST Navigator (Αλγόριθμοι διαχείρισης θρεπτικών ουσιών, αξιολόγηση εισροών και αερίων θερμοκηπίου (GHG) – Εργαλείο βελτιστοποίησης των πόρων) προσπάθησε να αντιμετωπίσει μία από τις κύριες προκλήσεις για την εφαρμογή του FaST: τη διαθεσιμότητα λειτουργικών μοντέλων που είναι απαραίτητα για παρέχει τυποποιημένες και συνεπείς συμβουλές σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων, σε διαφορετικές συνθήκες διαθεσιμότητας δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εντόπισαν τα μοντέλα που είναι απαραίτητα για την παροχή ακριβών ποσοτικών συμβουλών σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων, καθώς και εκείνα που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση των εκπομπών GHG και την απομάκρυνσή τους.

Οι απαιτήσεις δεδομένων αυτών των μοντέλων κυμαίνονται από πολύ ακριβείς αλγόριθμους, βασισμένους σε λεπτομερή δεδομένα, έως πιο λειτουργικές μεθόδους που βασίζονται σε κοινά δεδομένα που είναι διαθέσιμα στη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών.

Τα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί θα διευκολύνουν την εφαρμογή του FaST παρέχοντας μια τυποποιημένη αναφορά για τις διαδικασίες υπολογισμού. Θα είναι πλήρως ανοιχτά και προσβάσιμα για να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν την ευρεία υιοθέτησή τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης FaST Navigator είναι προσβάσιμα για διοικήσεις και ιδιωτικούς φορείς και αποτελούν μέρος της υποστήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του FaST.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO