Σε τρίτη διαδοχική  μείωση επιτοκίων σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η πολιτική αυτή φαίνεται να φρενάρει το ράλι ανόδου του ρουβλιού.

Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς της στο 11% από 14%, σε έκτακτη συνεδρίαση που ανακοίνωσε μόλις μια ημέρα νωρίτερα. Και οι 23 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν μείωση, με τους περισσότερους να προβλέπουν μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι «διατηρεί ανοιχτή την προοπτική μείωσης των βασικών επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της». Σε μια δήλωση που συνόδευε την απόφαση, οι υπεύθυνοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας έκαναν ελάχιστη αναφορά στο ρούβλι πέρα από το ότι η συναλλαγματική ισοτιμία συνέβαλε στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Περιορισμός κινδύνων, χαλάρωση μέτρων ελέγχου κεφαλαίων

«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία εξακολουθούν να δημιουργούν προκλήσεις, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν. «Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα περιορίστηκαν κάπως, επιτρέποντας τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων ελέγχου κεφαλαίων».

Η άνοδος του ρουβλιού αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως οικονομική απειλή για τη Ρωσία.

Ενθαρρυμένη από μια ταχύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά από τους κλυδωνισμούς στη ζήτηση, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας δείχνει την αποφασιστικότητά της να εμποδίσει την ανοδική πορεία του ρωσικού νομίσματος.

Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα, οι αυξανόμενες εξαγωγές και οι έλεγχοι κεφαλαίων μείωσαν τη ζήτηση για συνάλλαγμα και εκτόξευσαν το ρούβλι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018. Οι προσπάθειες των αρχών να επιβραδύνουν τα κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των βασικών ελέγχων κεφαλαίων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα , μέχρι στιγμής δεν έχουν βοηθήσει πολύ.

Η κεντρική τράπεζα θέλει επίσης να ενισχύσει την οικονομία που κινδυνεύει με απότομη συρρίκνωση. Με την κατάρρευση της καταναλωτικής ζήτησης, ο εβδομαδιαίος πληθωρισμός επιβραδύνεται μετά από μια εκτίναξη των τιμών λόγω του κύματος αγορών πανικού τους μήνες αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως