Ο ΟΠΕΚ+  θα κλείσει τα αυτιά του στις εκκλήσεις της Δύσης για αύξηση της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου και θα τη διατηρήσει στα επίπεδα που είχαν συμφωνήσει τα μέλη πέρυσι, είπαν έξι πηγές του οργανισμού στο Reuters.

Οι χώρες μέλη υποστηρίζουν ότι η αγορά του μαύρου χρυσού είναι ισορροπημένη και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δεν σχετίζεται με τα θεμελιώδη μεγέθη της. Την ίδια στιγμή οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την άνοδο του πληθωρισμού, που σε ένα σημαντικό κομμάτι οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και ζητούν από τα μέλη του Οργανισμού να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές της.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Ρωσία  χαλάρωσε τις περικοπές παραγωγής με βήματα περίπου 400.000 βαρέλια τη μέρα (bpd). Οι περικοπές πρόκειται να αποσυρθούν πλήρως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά στην πραγματικότητα η παραγωγή πετρελαίου του ομίλου έχει μειωθεί απότομα, καθώς οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν τη ρωσική παραγωγή, ενώ η Νιγηρία και η Αγκόλα αντλούν πολύ κάτω από το στόχο.

Η αγορά λειτουργεί τέλεια

«Γιατί να αλλάξουμε αυτό που λειτουργεί τέλεια;», δήλωσε μία από τις πηγές. «Θα ανακοινώσουμε ότι θα αυξήσουμε την παραγωγή μας κατά 432.000 bpd ακόμη και αν δεν είμαστε πλέον σε θέση να το κάνουμε», πρόσθεσε

Τον Απρίλιο, ο ΟΠΕΚ+ παρήγαγε 2,6 εκατομμύρια bpd κάτω από τους στόχους του, σύμφωνα με τα εσωτερικά στοιχεία, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει το ήμισυ του ελλείμματος. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 8% σε 480 – 500 εκατομμύρια τόνους φέτος. Η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία, καθώς οι πωλήσεις προς τους Ευρωπαίους αγοραστές γίνονται πιο προβληματικές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 5% σε μηνιαία βάση μέχρι στιγμής τον Μάιο, κυρίως λόγω των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει σε εμπάργκο πετρελαίου στις ρωσικές προμήθειες. Το αργό μπρεντ διαπραγματεύεται σήμερα Πέμπτη κοντά στα 115 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή