Οι όροι εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης, ελέγχου και εκρίζωσης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ) σε όλη την ελληνική επικράτεια για το έτος 2022 καθορίστηκαν με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στόχος του προγράμματος είναι  προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στη χώρα,  με την αποτροπή της εισόδου του αιτιολογικού παράγοντα της ΣΕΒ στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων καθώς και η διατήρηση του καθεστώτος της χώρας ως «ελεγχόμενου κινδύνου ως προς τη ΣΕΒ» και εν συνεχεία η βελτίωση αυτού σε «αμελητέου κινδύνου».

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, είναι η συστηματική έρευνα και η έγκαιρη εργαστηριακή διάγνωση, με την εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών, η επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό όλων των κλινικών υποψιών και η συστηματική κλινική, επιδημιολογική και εργαστηριακή διερεύνηση αυτών.

Παράλληλα, στην περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα, στόχος είναι η εξάλειψη της διαπιστωθείσας εστίας ΣΕΒ, καθώς και ο έλεγχος και η αποτροπή εισόδου του αιτιολογικού παράγοντα της ΣΕΒ στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων.

Ποια μέτρα λαμβάνονται σε περίπτωση υποψίας της νόσου

Εάν υπάρχει υποψία για ΣΕΒ, δηλαδή σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ειδικής ταχείας δοκιμής για ΣΕΒ ή κλινικής υποψίας κατά τον προ της σφαγής έλεγχο ή σε ζωντανό βοοειδές εκμετάλλευσης τότε με απόφαση της Κτηνιατρικής Αρχής της ΠΕ, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η εκμετάλλευση προέλευσης του βοοειδούς, λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Όλα τα βοοειδή της εκμετάλλευσης αυτής υπόκεινται σε περιορισμό των μετακινήσεων, μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της εργαστηριακής, κλινικής και επιδημιολογικής έρευνας που διεξάγονται από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.
  • Το κλινικά ύποπτο ζώο θανατώνεται υποχρεωτικά και δείγμα εγκεφαλικού ιστού αποστέλλεται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για εργαστηριακή εξέταση.
  • Όταν το αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής είναι θετικό ή ασαφές, το σφάγιο καθώς και το δέρμα αυτού καταστρέφονται με αποτέφρωση. Ακόμα, το αμέσως προηγούμενο σφάγιο στην αλυσίδα παραγωγής του σφαγείου, καθώς και τα δύο επόμενα από αυτό που βρέθηκε θετικό ή ασαφές, καταστρέφονται με αποτέφρωση.
  • Απολύμανση των στεγασμένων και ανοικτών χώρων του σφαγείου και των σκευών, εργαλείων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε αυτό, όπως περιγράφεται στο Εγχειρίδιο Οδηγιών Εφαρμογής του Προγράμματος της ΣΕΒ.

Η εκμετάλλευση εξακολουθεί να υπόκειται σε επίσημο περιορισμό μέχρι γνωστοποιήσεως του εργαστηριακού αποτελέσματος της επιβεβαιωτικής δοκιμής.

Δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO