Το ελληνικό λιανεμπόριο εν μέσω της διττής κρίσης (πανδημικής και ενεργειακής) πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής και ταυτόχρονα να γίνει «πράσινο».

Αυτός ο διπλός μετασχηματισμός του λιανικού εμπορίου – ψηφιακός και πράσινος – αναλύεται στο μεγάλο διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) «Future of Retail 2022. Καινοτομία και Ηλεκτρονικό Εμπόριο», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από σήμερα έως και την Κυριακή, 29 Μαΐου 2022.

Το λιανικό εμπόριο και η επιχειρηματικότητα εξελίσσονται

«Θέλουμε οι νέοι και ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες να διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία και εξειδικευμένα κίνητρα ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας από το βήμα του Συνεδρίου.

Ο υφυπουργός σημείωσε ακόμη: «Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο μεγάλωσε και έχει πλέον διεισδύσει για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων καταναλωτών. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν την διεθνή συγκυρία σαν επιταχυντή εξελίξεων αναπτύσσοντας τεχνολογικά εργαλεία και δεξιότητες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.

Είναι χαρακτηριστικό πως βλέπουμε όλο και περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στην δημιουργία λογισμικών/εφαρμογών να πετυχαίνουν σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό.

Τα κατάλληλα εργαλεία

Πλέον έχουν όμως ως σύμμαχο την Πολιτεία η οποία μέσω του Elevate Greece διαθέτει σημαντικά εργαλεία όπως κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, απόκτηση μετοχών προαίρεσης, δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας και συνέργειες που ενισχύουν το οικοσύστημα καινοτομίας, υποστηρίζοντας ενεργά τις ιδέες του αύριο».

Σε ό,τι αφορά την καινοτομία μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το θέμα της χρηματοδότησης, ο κ. Δήμας ανέφερε μεταξύ άλλων τη δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους. Βασικός σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη της καινοτομίας σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως ΜΜΕ.

Επιπλέον ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η αύξηση των υπερεκπτώσεων των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) από το 130% στο 200%, αποτελεί ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο για την ώθηση των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και να προσέλκυση ακόμα περισσότερων εταιρείων από το εξωτερικό.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα και αποτελεί πλέον έναν επενδυτικό προορισμό που προσελκύει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον κολοσσών όπως οι Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon, Volkswagen κ.ά., ανέφερε ο υφυπουργός.

Σύμμαχος η καινοτομία

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Δρίτσας επικεφαλής στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε ότι «η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν σύμμαχο για να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής μας».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η τάση αυτή μάλλον επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακολουθώντας αυτές τις εξελίξεις, οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece – οι οποίες ανέρχονται σήμερα στις 568, με 5.477 εργαζομένους -, κατάφεραν να αναδείξουν την συμβολή του ηλεκτρονικού εμπορίου στην αγορά αξιοποιώντας έξυπνες και καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές.

Retail Innovation Lab

Σημειώνεται ότι το συνέδριο περιλαμβάνει και μια καινοτόμα πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, το Retail Innovation Lab. Πρόκειται δηλαδή για μία «Έκθεση Τεχνολογίας μέσα στο Συνέδριο».

Σε ένα χώρο 300 τ.μ ελληνικές επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά/τεχνολογικά ινστιτούτα παρουσιάζουν καινοτομίες όπως: ψηφιακά ράφια, ψηφιακό τραπέζι, ψηφιακό δοκιμαστήριο, τεχνολογίες «pay as you go», ολογραφικές προβολές προϊόντων, καθώς και υπηρεσίες από ελληνικές startups που απευθύνονται στις εμπορικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις