Μια από τις πηγές χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού στρατηγικού σχεδίου για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και μαζί με περίπου 225 δισ. ευρώ δάνεια του RRF που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα αποτελέσουν τον κύριο κορμό της παροχής οικονομικής στήριξης στους «27» για να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τη Gazprom.

Πάντως, όπως μου θύμισε μια καλή πηγή εκ Βρυξελλών, η διάθεση των πόρων από τους ρύπους έχει βάση στην πρόταση του Έλληνα υπουργού Κώστα Σκρεκα που είχε κάνει πριν από μήνες για τη χρηματοδότηση των χωρών της ΕΕ, προκειμένου εκείνες να επιδοτήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος…

Ο κομβικός ρόλος του RRF

Η ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ιδίως όσον αφορά στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, θα διατηρήσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης.

Τα παραπάνω τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Τι άλλο κρατήσαμε από τις δηλώσεις του;  Ότι, «ενώ η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένες μεν, αλλά ακόμη θετικές».
Και πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αθετήσεων πληρωμών πελατών που είχαν υπαχθεί σε Κρατικά ή Τραπεζικά προγράμματα στήριξης για την πανδημία, ούτε για αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών μέχρι 30 ημέρες λόγω αυξημένου πληθωρισμού».

Τρέχει η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Νέα σελίδα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το Νομοσχέδιο για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων , το οποίο έχει καταρτισθεί σε συνεργασία και διαβούλευση με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Το σχέδιο αυτό εκπονείται σε συνεργασία με την εταιρία ONEX, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής DFC και προβλέπει ότι:

  •  Για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επενδυθούν άμεσα 100 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά θα επισκευασθούν οι δεξαμενές, θα γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση και οποιαδήποτε άλλη εργασία χρειάζεται για να ξεκινήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τη λειτουργία τους με όλες τις θέσεις εργασίας των νυν εργαζομένων εξασφαλισμένες.
  •  Βάσει του σχεδίου, το οποίο έχουν αποδεχθεί οι ίδιοι εργαζόμενοι σε ποσοστό 99.7%, θα πληρωθούν από την ONEX στο πρώτο στάδιο όλη την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν λαμβάνειν από το παρελθόν θα τα πληρωθούν στο μέλλον από τα όποια αμυντικά προγράμματα καταφέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να προσελκύσουν, όχι κατ’ ανάγκη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά οποιουδήποτε είδους αμυντικά προγράμματα από οποιονδήποτε πελάτη.

Με το σχέδιο αυτό, εξασφαλίζεται η επαναλειτουργία του τελευταίου από τα τρία ελληνικά Ναυπηγεία, καθώς το Νεώριο ήδη λειτουργεί, ο Σκαραμαγκάς περνάει στον Έλληνα εφοπλιστή, Γιώργο Προκοπίου και η Ελευσίνα στην ΟΝΕΧ. Για την ολοκλήρωση του σχεδίου τίθενται πάντως δύο προαπαιτούμενα: οι εγκρίσεις από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το αρμόδιο δικαστήριο βάσει του πτωχευτικού νόμου.

Πέντε πιστοποιητικά σε ένα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη και  το νέο νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Μεταξύ άλλων, το εν λόγω νομοσχέδιο φέρνει παρατηρητήριο ανάλυσης υβριδικών απειλών, ρυθμίσεις για το 3D printing, drones για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών αλλά και ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομιάς.

Με τη θέσπιση του νέου Πιστοποιητικού συνενώνονται πέντε διαφορετικά πιστοποιητικά, τα οποία είναι τα εξής: (α) πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη διαθήκης από Ειρηνοδικείο, (β) πιστοποιητικό περί δημοσίευσης διαθήκης ή μη  από Ειρηνοδικείο, (γ) πιστοποιητικό  περί δημοσίευσης διαθήκης ή μη από Πρωτοδικείο, (δ) πιστοποιητικό περί μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος από  Πρωτοδικείο, (ε) πιστοποιητικό περί αναγγελίας κληρονομικού δικαιώματος από Ειρηνοδικείο.

Μπουρλά καλεί Γκέιτς στην Αθήνα

Στη χώρα μας βρίσκεται από χθες ο Μπιλ Γκέιτς, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Αλμπερτ Μπουρλά.

Ο ιδρυτής της Μicrosoft έφτασε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροσκάφος, θα διαμείνει στην προεδρική σουίτα ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφτεί και μερικά ελληνικά νησιά.

Να θυμίσουμε ότι η Microsoft «τρέχει» στην Ελλάδα επένδυση συνολικού ύψους σε βάθος δεκαετίας 1 δισ. ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία κέντρων δεδομένων στα Σπάτα, το Κορωπί και το Μαρκόπουλο Αττικής δημιουργώντας πάνω από 300 θέσεις εργασίας.

Στο κατώφλι του ΧΑ

Το «πράσινο φως» στο ενημερωτικό της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ για την είσοδό της στο ΧΑ, έδωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς . Η Μπλε Κέδρος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και στις 21 Μαρτίου του 2017 αδειοδοτήθηκε ως ΑΕΕΑΠ με την 18/779 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε ακίνητα. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 34 ακίνητα, συνολικής αγοραίας αξίας 100.814.300€, συνολικού εμβαδού 36.358 τ.μ. και 96.708 τ.μ., κτιρίων και γηπέδων, αντίστοιχα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories