Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος Ιερολοχίτης, Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας. Μηνύματα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε. Ο τελευταίος Ιερολοχίτης, ο Καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων του Έθνους, αφού τίμησε τους πεσόντες συμπολεμιστές του». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το θάνατο του βετεράνου Ιερολοχίτη.

«Κρατώ μια φράση του, από το πρόσφατο ταξίδι μας στη Σύμη: «Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδος. Δεν κόβεται, δεν διχοτομείται». Αθάνατος!» υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Αντίο Στρατηγέ, Μέντορα, φίλε, πατέρα, αδερφέ… εν όπλοις. Αντίο Μεγάλε Έλληνα. Άξιο τέκνο της Πατρίδος!». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για το θάνατο του Ιερολοχίτη στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα.

«Έφυγες στο Καβούρι, εκεί που μνημονεύσαμε μαζί και σήμερα όλους τους συμπολεμιστές σου! Σε ευχαριστώ για όλα! Θα ‘σαι πάντα ο Φάρος κι η Πυξίδα μας!» προσθέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο Κωνσταντίνος Κόρκας γεννήθηκε στο χωριό Πουλλίτσα Κορινθίας στις 9 Ιανουαρίου 1921. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1940, και με τους συμμαθητές του πρωτοετείς και την Πολεμική Σημαία της Σχολής, τον Μάϊο του 1941 μετέβησαν στην Κρήτη και πολέμησαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Ακολούθως διέφυγε στη Μέση Ανατολή και συνέχισε τις σπουδές του στη ΣΣΕ, από την οποία και αποφοίτησε το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του αντιστρατήγου και με τον τίτλο του «Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς».

Στη διάρκεια της 40ετούς σταδιορδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό, υπηρέτησε ως αξιωματικός σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ, ως Ακόλουθος Ενόπλων Δυνάμεων Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης (1968-70), ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ (1977) και ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (1979-80) διοίκησε: Τον 14 Λόχο Ορεινών Καταδρομών (1947 – 49), τη Γ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (1954 – 55), το 3ο Σύνταγμα Πεζικού «Ρίμινι» (1971 – 72), την ΧΙ (11η) Μεραρχία Πεζικού (1973 – 74), το Β΄ Σώμα Στρατού (1974-1976). το Δ΄ Σώμα Στρατού (1976), του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής και την 1η Στρατιά.

Η πολεμική του δράση

Συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου στα νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως του Όπλου του Πεζικού, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Τιμητικές διακρίσεις

Για τις συμμετοχές του αυτές στις προαναφερθείσες πολεμικές επιχειρήσεις, ο στρατηγός τιμήθηκε από την Πολιτεία με τις ακόλουθες ηθικές αμοιβές :

 • Προαγωγή «επ΄ ανδραγαθία επί του πεδίου της μάχης»
 • Χρυσό Σταυρό Φοίνικα μετά Ξιφών
 • Χρυσό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α
 • Σταυρό Ταξιαρχών Βασιλικού Τάγματος Φοίνικος
 • Σταυρό Ταξιαρχών Τάγματος Γεωργίου Α΄
 • Έξι φορές με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας
 • Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως
 • Επτά φορές με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως
 • Τρεις φορές με το Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων
 • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως
 • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως.
 • Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41.
 • Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45
 • Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας 1944
 • Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΠΣ πρότεινε τη μεταφορά της τέφρας του αείμνηστου ιδρυτή του «Ιερού Λόχου» Συνταγματάρχη Χρ. Τσιγάντε από την Αγγλία, όπου πέθανε και είχε θαφτεί, στην Ελλάδα, όπου και τοποθετήθηκε στο Μνημείο του Ιερού Λόχου, που αναγέρθηκε στο Πεδίον του Άρεως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων
Επικαιρότητα |

Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων

Παρά τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να περάσει το πακέτο για την Ουκρανία, το οποίο – να μην ξεχνάμε, ωστόσο – είχε συνδέσει ο Μπάιντεν και με βοήθεια προς το Ισραήλ…

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών