Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς άντεξαν στις ήπιες πιέσεις που εκδηλώθηκαν από τα αρνητικά μάκρο που ανακοινώθηκαν στο μέτωπο του πληθωρισμού, ενώ έλαβαν ώθηση από την βελτίωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και τη χαλάρωση των αυστηρών κανόνων ελέγχου της εξάπλωσης της Covid από τις κινεζικές αρχές. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν κλειστές σήμερα για την εορτή της Ημέρας Μνήμης.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισαν κέρδη 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 7.600 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 14.575 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,72% στις 6.562 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η δανική GN Store Nord έκλεισε με κέρδη άνω του 12%, ξεχωρίζοντας στον πανευρωπαϊκό δείκτη blue chip. Κέρδη 2,4% σημείωσε και η Siemens, καθώς κέρδισε ένα συμβόλαιο στην Αίγυπτο, αξίας 8,7 δισ. δολαρίων.

Βελτίωση του κλίματος

Επίσης, το κλίμα βελτιώθηκε από τη χαλάρωση των ελέγχων Covid το Σαββατοκύριακο στις μεγάλες κινεζικές πόλεις του Πεκίνου και της Σαγκάης. Η Σαγκάη βρίσκεται, μάλιστα, ένα βήμα πιο κοντά στο σταδιακό άνοιγμα έπειτα από δύο μήνες αυστηρό lockdown, βελτιώνοντας τις προοπτικές για την επιστροφή στην ομαλότητα του παγκόσμιου εμπορίου.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που πυροδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. O εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7%. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν εξίσου υψηλός στη Γερμανία ήταν τον χειμώνα του 1973/1974, εν μέσω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.

Επίσης, ο ισπανικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,5%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 8,1%. Όπως σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης, οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες