Σε υψηλά διμήνου, μια ανάσα από τα 120 δολάρια εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου πρώτη ημέρα της εβδομάδας η αναμονή των αποφάσεων των Ευρωπαίων για επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή λύση απαιτεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούλιο, το οποίο λήγει την Τρίτη, σημείωσε άνοδο 37 σεντς, ή 0,3%, στα 119,80 δολάρια το βαρέλι στις 08:34 ώρα Ελλάδος, έχοντας νωρίτερα φτάσει στα 120,50 δολάρια. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Brent για τον Αύγουστο σημείωσε άνοδο 67 σεντς, ή 0,6%, στα 116,23 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκαν κατά 78 σεντς, ή 0,7%, στα 115,85 δολάρια το βαρέλι, επεκτείνοντας την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.

Αναμένοντας να συμφωνήσει για κυρώσεις η ΕΕ

Ο αναλυτής έρευνας εμπορευμάτων στην Kotak Securities, Madhavi Mehta, εκτίμησε ότι η πορεία των τιμών υποδεικνύει πως η αγορά λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό αργό. Πρόσθεσε, δε, ότι εάν επιβληθεί πλήρες εμπάργκο θα δούμε μεγαλύτερη άνοδο. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, πιο αποδυναμωμένη ή με εξαιρέσεις δεν θα επηρεάσει σημαντικά προς τα πάνω τις τιμές.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας – Η νέα πρόταση

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε περαιτέρω απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα σφίξει περισσότερο την αγορά πετρελαίου εν μέσω αυξημένης ζήτησης για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών πριν μεγάλη καλοκαιρινή ζήτηση σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Αμετακίνητος ο ΟΠΕΚ

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ που συνεδριάζει την Παρασκευή δεν αναμένεται να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Δύσης για επιτάχυνση των αυξήσεων στην παραγωγή πετρελαίου και θα παραμείνει στον υπάρχοντα σχεδιασμό για αύξηση κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό.

Τα υπό κατάληψη ελληνική τάνκερ

Ακόμη, αναλυτές της ANZ Research επισημαίνουν ότι η κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στο Ιράν δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω διαταραχών στις ροές πετρελαίου μέσω του στενού του Ορμούζ, το οποίο μεταφέρει το ένα τρίτο της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές