Μέρισμα ρεκόρ για το 2021 αναμένεται να πληρώσει η ρωσική Rosneft, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Η εταιρεία, με επικεφαλής τον σύμμαχο -κλειδί του Πούτιν, Ιγκόρ Σεχίν, η οποία παράγει το 40% του ρωσικού αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταβάλει 23,63 ρούβλια ανά μετοχή ως τελικό μέρισμα, ανεβάζοντας την πληρωμή του μερίσματος για 2021 σε 41,66 ρούβλια ανά μετοχή. Συνολικά θα πληρώσει 441,5 δισ. ρούβλια, ποσό που ισοδυναμεί με το ήμισυ των ετήσιων καθαρών κερδών της.

Η πληρωμή ρεκόρ έρχεται αφότου η Gazprom, η κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου, ανακοίνωσε επίσης το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία του ρωσικού χρηματιστηρίου.

Το ράλι στα εμπορεύματα

Οι πληρωμές αυτές αντανακλούν το απροσδόκητο κέρδος για το Κρεμλίνο από το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων, που επιδεινώθηκε από την αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική προσφορά στις παγκόσμιες αγορές μετά την ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας καθώς οι οικονομίες αναδύθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παρά την ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του αργού, η Rosneft αγωνίζεται να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής, μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, οι δυσκολίες εξασφάλισης εμπορικής χρηματοδότησης, ναυτιλίας και ασφάλισης οδήγησαν πολλούς να αποφύγουν τις ρωσικές προμήθειες.

Μειωμένη η παραγωγή

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι αυτό το μήνα η παραγωγή πετρελαίου της χώρας ήταν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη τον Απρίλιο.

Ωστόσο, είχε ανακάμψει κατά 200.000 έως 300.000 b/d τον Μάιο και η Μόσχα αναμένει να αποκατασταθεί περισσότερος όγκος τον επόμενο μήνα καθώς οι Ρώσοι πωλητές στρέφονται στην Ασία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι περίπου 1 εκατ.-2 εκατ. b/d μακροπρόθεσμα.

Στοιχεία από το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δείχνουν ότι η Rosneft και οι θυγατρικές της αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των περικοπών παραγωγής της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πληγεί δυσανάλογα από κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή