Η καταστροφή από την Ουκρανία ρωσικών συστημάτων πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων με τουρκικά εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έχει κάνει «όλο τον κόσμο» πελάτη μας, αναφέρει ο σχεδιαστής του τουρκικού drone.

Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ , ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Baykar της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον αδελφό του Χαλούκ, είπε ότι τα drones έδειξαν πώς η τεχνολογία έφερε επανάσταση στον σύγχρονο πόλεμο.

«Το Bayraktar TB2 κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει – βγάζοντας εκτός μερικά από τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και προηγμένα συστήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα», είπε στο Reuters προσθέτοντας ότι πλέον «όλος ο κόσμος είναι πελάτης».

Τραγούδια

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι είναι τόσο μεγάλη η φήμη του drone που έγινε το θέμα ενός πατριωτικού τραγουδιού στην Ουκρανία, το οποίο χλευάζει τα ρωσικά στρατεύματα, επευφημώντας «Bayraktar, Bayraktar».

Πέρα από τη σάτιρα, το drone Bayraktar έχει τραβήξει την προσοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και το υπουργείο Άμυνας το έχει αναφέρει τουλάχιστον 45 φορές δημόσια από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η διεθνής ζήτηση είναι τεράστια για το TB2 και το νεότερο Akinci.

Από την πλευρά του ο Μπαϊρακτάρ , ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Ερντογάν, είπε ότι η Baykar μπορεί να παράγει 200 ​​drones TB2 ετησίως.

«Είναι μια παράνομη εισβολή, επομένως το TB2 βοηθά τον αξιότιμο λαό της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τη χώρα του», υπογράμμισε.

Όπλα παραγωγής του γαμπρού του Ερντογάν 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Baykar, η οποία ξεκίνησε από δύο αδέρφια, έχει όμως εξελιχθεί σε γίγαντα των εξαγωγών όπλων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στην οικογένεια Μπαϊρακτάρ, γόνος της οποίας είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Η εταιρεία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές της στο διάστημα 2006 έως 2021 σύμφωνα με δικά της στοιχεία. Σύμφωνα με ΜΜΕ μόνο για τα Bayraktar TB2 έχουν συναφθεί συμβάσεις με 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, η Τυνησία, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν. Η Πολωνία είναι επίσης το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε την παραγγελία 24 μονάδων. Με πάνω από 420.000 συνολικές ώρες πτήσης  στο Ιράκ και τη Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη τα Bayraktar TB2 έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Πιο πρόσφατα, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και στην Αιθιοπία, σε επίθεση που οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες στον θάνατο 58 αμάχων. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος τύπος ντρόουν είναι αποτελεσματικός και φθηνότερος σε σχέση με άλλα μοντέλα που κυκλοφορούν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα